Polisforskare om Stefan: Liknar Eric Torell-fallet

”Har varnat för att människor skadas av polisen – ingen vill lyssna”

Publicerad 2020-05-06

Stefan Holgersson, polis sedan 28 år och polisforskare, är inte förvånad över händelsen med Stefan.

Han har olika i forskningsrapporter varnat för att det kommer fortsätta – att människor skadas i onödan av polisen.

– Men man skiter i sådant, ledningen är inte intresserad, säger han till Aftonbladet.

När 35-årige Stefan föll i hop i ett krampanfall ringde hans sambo 112. Det slutade med att Stefan fick svåra brännskador då han brottats ner av polisen i nylagd asfalt.

Polisforskaren Stefan Holgersson ser likheter med Eric Torell som sköts till döds med ett leksaksvapen i sin hand. I det fallet hade poliserna fått veta att den person de fått larm om kunde vara en farlig och beväpnad person som ville skada poliser.

Eric Torell sköts till döds av poliser.

Grundfelen, generellt sett, är flera och samverkar, menar han. Det börjar vid ledningscentralerna.

– Det funkar inte som det är nu, med människor som ska leda poliser i yttre tjänst som aldrig suttit i en polisbil och som har svårt att bedöma case.

”Polisen får fel ingångsvärden”

Feltolkad information leder i sin tur till att poliserna får felaktiga ingångsvärden av vad som väntar dem. Och den bilden kan vara svår att bryta sig ur och omvärdera, enligt Stefan Holgersson.

– Det har också att göra med att det är mycket ung personal ute. Erfarna poliser, som det finns väldigt få av ute, de vet att det kan vara något helt annat eftersom man åkt på sådana smällar innan.

Stefan Holgersson tar även upp brister i grund- och vidareutbildningen

– Det här offensiva som man lär ut på taktiken, där har det varit fokus på det extrema. Men det är ju väldigt sällan det är sådana fall, som tur är. Och då har man fått en bristfällig förmåga när det gäller vardagshändelser. Helt enkelt för att man har för kort tid på skolan att öva.

”Borde ha incidentrapportering”

Stefan Holgersson efterlyser ett annat förhållningsätt inom polisen när det går snett, som inom flyget eller vården: Incidentrapportering och en analys av vad som blev fel – och vad som kan göras för att det inte ska hända igen. Det sker för sällan i dag, är hans uppfattning.

– När polisen gör något fel ser man det som att de har ont uppsåt och då ska de straffas. Inom vården kan man göra ganska allvarliga fel, operera fel ben, men då ses det som ett misstag. Där har man rutiner för att göra förbättringar. Inom polisen har man inte en sådan kultur.

Händelser hamnar visserligen emellanåt för internutredning men mycket läggs ner och sedan händer inte något.

– Det som händer istället är att man konstaterar: ingen blev ju dömd, alltså kan vi köra så här.

”Inte en fungerande organisation”

Stefan Holgersson skulle helst se att särskilda utredningar, den avdelning som utreder brottsmisstänkta poliser, skulle ligga utanför polisen. Även om en fristående åklagarkammare formellt sett leder utredningarna är det poliser som tar fram utredningsmaterialet. Och då finns en risk att starka band till polisen påverkar arbetet.

– I dag är inte särskilda utredningar en fungerande organisation för att förbättra och komma till rätta med strukturella problem, anser Stefan Holgersson.

– Det är svårt när det finns ett fokus att kunna lägga ned ärenden.

Poliserna som brottade ner Stefan i den heta asfalten har utretts för misstanke om vållande till kroppsskada. En chefsåklagare lade ner förundersökningen men Stefan tänker nu överklaga.