Prostituerade drabbas hårt av sexförbud

TT

Uppdaterad 2020-04-15 | Publicerad 2020-04-13

Två kvinnor på bordellen Artemis i Berlin. Coronasmittan har stopp för all sexhandel i Tyskland. Arkivbild

När Tyskland införde kontaktförbud med anledning av coronaviruset blev landets omkring 200 000 sexarbetare arbetslösa.

Bara de som registrerat sig har rätt till krisstöd. För de andra är tillvaron både osäker och farlig.

Den legala sexhandeln i Tyskland har länge varit föremål för diskussion. Men det var först när coronasmittan började spridas som myndigheterna satte stopp för i princip all kommersiell kroppslig kontakt som inte är medicinskt nödvändig, skriver Der Spiegel.

"Ingen inkomst"

Det har gjort att omkring 200 000 kvinnor i ett slag förlorat sin enda inkomstkälla.

– Coronaviruset har varit en katastrof för mig. Jag har inte haft någon inkomst sedan mitten av mars och ingenstans att sova, säger Nicole, en prostituerad i staden Bochum, till nyhetsbyrån Reuters.

Hon hoppas på att få rätt till arbetslöshetsersättning, då hon skulle ha råd att flytta till en egen lägenhet. Tills vidare bor hon med bordellchefen.

Bara de 32 800 kvinnor som har registrerat sig som egenföretagare har rätt till det tre månader långa ekonomiska stöd som införts. De andra är i bästa fall hänvisade till försörjningsstöd (socialbidrag) och i värsta fall till att sälja sina kroppar i smyg, med risk för att bli sjuka eller få skyhöga böter.

– Vi avråder förstås kvinnor från att arbeta eftersom de riskerar sin egen och sina kunders hälsa. Men många gör det ändå, säger Anna Waxweiler, som arbetar för diakonin i Hamburg, till Der Spiegel.

Svårt

De flesta av de prostituerade kommer från utlandet, likt Nicole som är från Polen, men inställda flyg och stängda gränser har gjort det svårare för dem att återvända till sina hemländer.

Det tillfälliga sexköpsstoppet har också väckt liv i frågan om ett permanent förbud. SPD-politikern Leni Breymaier vill införa den svenska modellen, som förbjuder köp av sexuella tjänster men inte försäljning. Andra anser att ett förbud bara skulle göra verksamheten farligare för kvinnorna.