Två nordkoreaner utvisade av Sydkorea

Av: TT

Publicerad:
En sydkoreansk soldat i Panmunjom. Arkivbild.
Foto: Kim Hong-Ji/AP/TT
En sydkoreansk soldat i Panmunjom. Arkivbild.

Två nordkoreaner utvisades i veckan av Sydkorea, uppger landets återföreningsdepartement.

De två männen i 20-årsåldern passerade gränsen till sydkoreanskt vatten utanför Koreahalvöns östra kust i en fiskebåt i förra veckan. Männen togs till förhör av sydkoreanska myndigheter, och under utredningens gång drog myndigheterna slutsatsen att de två tillsammans med en tredje person hade mördat sexton personerna i båtens besättning.

– Regeringen beslutade att utvisa dem eftersom de hade begått allvarliga, ickepolitiska brott som mord och att de enligt lag inte omfattades av vårt skydd, säger Lee Sang-Min, talesperson vid återföreningsdepartement.

Dessutom ansågs männen kunna innebära en fara för andra i Sydkorea om de fick stanna. Männen överlämnades vid Panmunjom i den demilitariserade zonen mellan länderna.

Orsaken till händelserna ombord på båten ska ha varit att kaptenen hade behandlat de tre männen illa, och att de därför dödade honom. Sedan dödades övriga besättningsmedlemmar för att dölja kaptensmordet. När en av gärningsmännen greps i Nordkorea flydde de återstående två med fiskebåten mot Sydkorea, rapporterar BBC.

Det här är första gången som Sydkorea utvisar någon nordkorean sedan vapenstilleståndet mellan länderna 1953.

Publicerad: