Uppgifter: Ryska officerare flyr från Krim-halvön

Publicerad 2022-09-14

Ryska officerare flyr från Krim-halvön, hävdade Ukrainas säkerhetstjänst på tisdagen.

Anledningen uppges vara att de är rädda för att Ukraina ska återta halvön.

Följ ämnen
Ukraina

Ukrainsk militär har nyligen gått till motattack för att försöka återta det ryskockuperade Cherson-området i södra Ukraina. I förlängningen vill ukrainarna också återta Krim-halvön, som ligger strax söder om Cherson-området.

På tisdagen uppgav den ukrainske generalen Dmitrij Martjenko att ryska styrkor hade pressats tillbaka tolv kilometer och att ytterligare 500 kvadratkilometer i södra Ukraina hade återtagits av ukrainska styrkor, enligt BBC.

– De två senaste veckorna har ytterligare 1800 ryska soldater dödats, sade Martjenko.

Ukrainska militärfordon rör sig på vägen i det befriade territoriet i Charkiv-regionen i Ukraina under måndagen den 12 september.

Samtidigt kom uppgifter från den ukrainska säkerhetstjänsten om att officerare i den ryska säkerhetstjänsten FSB och militära befälhavare på Krim-halvön och i södra Ukraina har börjat evakuera och ”skyndsamt flytta sina familjer” tillbaka till Ryssland, enligt The Guardian.

FSB-officerarna och de militära befälhavarna försöker i hemlighet sälja sina hus på Krim-halvön, uppger tidningen Ukrainskaja Pravda med hänvisning till den ukrainska säkerhetstjänstens Facebook-sida:

– De ukrainska försvararnas framgångsrika aktioner tvingar de så kallade makthavarna på det ockuperade Krim och i södra Ukraina att skyndsamt flytta sina familjer till ryskt territorium.

– Trots att befolkningen fått försäkringar om att det är ofarligt att vistas på Krim, försöker FSB-medarbetare och befälhavare för vissa förband i hemlighet sälja sina hus och skyndsamt föra bort sina släktingar från halvön, skriver den ukrainska säkerhetstjänsten.

Stigande rök kan ses från en strand, efter att explosioner hörts i närheten av en rysk militärflygbas nära Novofedorivka på Krimhalvön.

De ryska myndigheterna på halvön har förbjudit försäljning av hus och begränsat framkomligheten över bron som förbinder Krim med det ryska fastlandet, enligt Ukrainskaja Pravda.

Krim-halvön ockuperas sedan 2014 av ryska styrkor, och har på senare år – precis som under Sovjetunionens dagar – blivit ett älskat sommarresmål för stora mängder ryssar.

I samband med ukrainska attacker mot ryska baser på Krim i augusti visade filmer i sociala medier hur ryska semesterfirare flydde från badstränderna när de såg och hörde explosionerna i närheten. Många turister avbröt då sin semester och lämnade Krim i förtid.

 Ryska soldater går genom ruinerna i Mariupol.

ANNONS