Protest mot hemlighetsmakeriet kring elstödet: ”Panikartad mörkläggning”

Publicerad 2023-01-17

Regeringen vill hemligstämpla elstödet i 20 år.

Nu möter de starka protester.

– Varför vill man lägga locket på här?

Tidigast nästa onsdag röstar riksdagen om att elstödet ska hemligstämplas upp till 20 år. Nu möter förslaget starka protester. Organisationen Skiftet har startat en namninsamling som på kort tid samlat in 24 000 namnunderskrifter och imorgon arrangerar de en protest framför riksdagen mot den ”panikartade mörkläggningen”.

– Hur ska man kunna utvärdera och se hur det gick? Var det de som behövde det som fick det eller inte?, säger Christian Tengblad, kampanjare och insamlingsansvarig på Skiftet.

PLUS: Elstödsdjungeln – här är vinnarna och förlorarna

Omöjligt att utvärdera

Enligt Christian Tengblad blir det omöjligt att utvärdera om elstödet varit effektivt och om det nått dem i störst behov av stöd.

– Har regeringen gjort ett bra jobb eller inte? Det kommer vara väldigt svårt att säga om man inte vet hur det har fördelats.

Energi- och näringsminister Ebba Busch under en pressträff om elstöd till företag.

Regeringen ser inga problem

Men från regeringens sida ser man inte några problem med hemligstämplingen och enligt Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) finns det inget intresse från allmänheten att få reda på fördelningen. Det sa han när Aftonbladet träffade honom i Västerås tidigare i veckan.

20 års sekretess på elstödet, ingen offentlig uppgift – varför ska man ha sekretess på detta?

– Det fanns ingen som fick några uppgifter från det förra elstödet. Det var ingen människa som tyckte det var viktigt att veta Johan Pehrsons förbrukning när Johan Pehrsons ersättning eller alla andras ersättning på min gata i stan, när det gick via elbolagen. Offentlighetsprincipen är en central del i att öka transparensen för att motverka maktmissbruk, men att veta vad varenda människa i Västerås, där jag befinner mig just nu, har för elförbrukning, det är inget allmänintresse.

Liberalernas Johan Pehrson.

Och se att det blir rättvist fördelat?
– Försäkringskassan delar ut mängder av stöd och ska också dela ut det här.
– Jag har ingen anledning att tro att Försäkringskassan skulle göra detta på ett felaktigt sätt.

”Varför vill man lägga locket på här?”

Men Johan Pehrsons uttalande lugnar inte Christian Tengblad.

– Jag är orolig för att elstödet är utformat på ett sådant sätt att det inte skyddar de som har det svårast utan premierar dem som har mycket pengar och inte brytt sig om att spara. Jag hoppas jag har fel, men jag blir mindre säker när jag ser propositionen om att hemligstämpla det i 20 år. Varför vill man lägga locket på här?

Följ ämnen i artikeln