Fick rätt att bränna koran – hoppas Erdogan stoppar Sveriges Natoansökan

Publicerad 2023-04-05

Polisen nekade tillstånd till koranbränningar utanför Turkiets och Iraks ambassader men förvaltningsrätten har upphävt besluten.

Då jublar överklagande Chris Makoundoul och Salwan Momika – men av dem kommer en ansöka om ett nytt tillstånd.

– Diktatorn Erdogan är vår enda chans att få en demokratisk process om Natofrågan. Det är lite motsägelsefullt, säger Chris Makoundoul.

Följ ämnen
Nato

De ansökte båda om att bränna koraner utanför utländska ambassader i Stockholm, men hade helt olika skäl till varför.

Icke desto mindre har förvaltningsrätten nu gett såväl Chris Makoundoul som Salwan Momika rätt i frågan – polisen gjorde fel som nekade tillstånd till koranbränning.

– Jag tycker det är fantastiskt roligt. Det visar att demokratin lever, vilket man betvivlade när polisen ändrar grundlagen för att anpassa sig efter påtryckningar, säger Chris Makoundoul.

Redan efter att han och kulturföreningen Apallarkerna överklagat polisens avslag uppgav han att man aldrig haft för avsikt att bränna koranen på riktigt.

– Vi hade tänkt ha en manifestation utanför ambassaden, men inte tänkt bränna någon koran, utan bara lämna över tillståndet. Vi har inget emot muslimer, men har något emot att vi tvingas in i Nato, utan samhällsdebatt eller folkomröstning.

Chris Makoundoul.

”Fiendens fiende är vår vän”

Chris Makoundoul hoppas nu att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kommer ”stå för sitt löfte” att inte släppa in Sverige i Nato så länge det är lagligt att bränna koranen i landet.

– Han är ju en diktator, men vår fiendes fiende är vår vän. Vi får lov att vända oss till en diktator för att få till en demokratisk process i Sverige.

När Chris Makoundoul överklagat beslutet rapporterade Expressen att han på sociala medier spridit rysk propaganda och påstod att svenska vapen går till ”krigsförbrytande nazisterna i Ukraina”.

En kritik han fortfarande står fast vid, och han anser att Sverige inte bör exportera vapen till krigförande länder, inte ens i försvarssyfte.

– Det är ingen hemlighet att det finns en massa nazistiska organisationer som har politisk inflytande i Ukraina. Även västpressen skrev om det redan förra året, men slutade tvärt. Jag tycker vi skulle jobba mer på att få till fred än att skicka vapen till krigförande länder, säger Chris Makoundoul.

Han uppger att han och kulturföreningen inte kommer ansöka om något nytt tillstånd att bränna koranen.

Salwan Momika kommer ansöka om nytt tillstånd att bränna koranen utanför Iraks ambassad.

Vill bränna koran och flagga

Salwan Momika tänker annorlunda.

Han flydde Irak och hamnade i Sverige och vill bränna koranen för att kritisera koranen, som han vill ska förbjudas i hela Sverige.

”Jag var säker på att domstolen skulle tillämpa svensk lag rättvist och inte tillåta islamisk lag och ökenlagar att stå över svensk lag, som polisen gjorde med sitt beslut att avslå min begäran. De satte Koranen och Muhammeds lag över svensk lag och hindrade mig från att utöva min rätt enligt svensk lag, och detta anses vara ett tydligt brott mot svenska lagar utan logiska skäl”, skriver Salwan Momika.

Han har för avsikt att söka nytt tillstånd för att få bränna koranen, nu med förvaltningsrättens beslut i ryggen. Dock ville han inte, till skillnad mot Chris Makoundoul, försvåra Sveriges Natoansökan.

”Ja, jag tänker bestämma en dag för att demonstrera framför den irakiska ambassaden och bränna koranen och en irakisk flagga”, skriver han i ett mejl.

När hoppas du få genomföra din manifestation?

”Jag har inte bestämt ännu vilken dag jag ska demonstrera, men jag tänker noga och ofta kommer jag att vänta på att Sverige ska gå med i Nato, och efter det kommer jag att demonstrera eftersom jag inte vill att min demonstration ska vara negativ till Sveriges begäran om att gå med i Nato, och jag vill inte skada detta land som innehöll mig och bevarade min värdighet.”