Antalet döda efter Kabuldåd ökar kraftigt

Av: Adam Westin, TT-AFP-Reuters

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Antalet döda i förra veckans bombdåd i Kabul har ökat till över 150.

Attacken är därmed den dödligaste sedan 2001. Nu sätter presidenten press på talibanerna, när han bjuder in till fredssamtal.

– Det här är sista chansen. Ta den, eller möt konsekvenserna, säger Ashraf Ghani.

Foto: SHAH MARAI / AFP

Explosionen inträffade då en lastbil fullastad med sprängämnen detonerade vid infarten till ett starkt befäst område av Kabul, där många regeringsbyggnader och ambassader är belägna. Byggnaden där Tysklands ambassad är inrymd fick skador i den kraftiga explosionen, men ingen ur personalen skadades. Även franska ambassaden fick skador.

460 skadade

– Vi var inte de enda offren. Hela det diplomatiska samfundet var målet för den här attacken, säger Ashraf Ghani vid en presskonferens i Kabul.

Samtliga dödsoffer var afghaner. Ghani gav ett särskilt omnämnande till de 13 poliser som stoppade lastbilen när den försökte ta sig in i den befästa zonen. Den tidigare officiella dödssiffran var omkring 90, med ytterligare omkring 460 skadade.

”Sista chansen för talibanerna”

Ingen grupp har tagit på sig dådet, men afghanska myndigheter har pekat ut talibanrörelsen som skyldig. Attentatet blev startskottet för flera dagars våldsamma protester mot regeringen.

Afghanistans president Ashraf Ghani har bjudit in talibanerna till fredssamtal. Presidenten kallar detta för talibanernas sista möjlighet.

– Vi erbjuder en chans till fred, men det är inte ett öppet erbjudande. Tiden rinner ut, det här är sista chansen. Ta den eller möt konsekvenserna, sade Ashraf Ghani på tisdagens presskonferens.

På tisdagen arrangeras en internationell fredskonferens i Kabul, under stränga säkerhetsarrangemang.

Publicerad:

LÄS VIDARE