Sökandet efter ubåten ARA San Juan

Räddningsinsats för försvunna ubåten avslutas

Av: 

Simón Bustamante

NYHETER

Argentinas flotta kommer fortsätta söka efter försvunna ubåten Ara San Juan – men meddelar att man gett upp hoppet om att hitta besättningen vid liv, rapporterar BBC.

– Trots sökinsatsens omfattning har det inte varit möjligt att lokalisera ubåten, säger talespersonen Enrique Balbi.

Ubåten Ara San Juan försvann i mitten på november, tillsammans med 44 besättningsmedlemmar.

I två veckor har en omfattande sökinsats efter ubåten pågått, där ett 30-tal fartyg, flygplan och 4 000 personer från ett dussin länder hjälpt Argentina i sin kamp mot klockan.

– Trots sökinsatsens omfattning har det inte varit möjligt att lokalisera ubåten, säger Enrique Balbi, argentinska flottans talesperson.

Nu meddelar han att sökandet kommer fortsätta – dock utan hopp om att hitta besättningsmedlemmarna vid liv.

Kan ha imploderat

I tisdags meddelade Balbi att man tror att vatten trängt in i ubåten via dess snorkel, som används för att få in luft i skeppet medan den är under vatten. Saltvatten ska sedan ha hamnat på ett batteri och orsakat ett strömavbrott.

Det här ska ha skett den 15 november – och tre timmar efter den sista kontakten med besättningen på Ara San Juan hördes ett mystiskt ljud längs den planerade rutten.

– Det handlar om en hydroakustisk anomali, sade talespersonen Enrique Balbi och ville inte kommentera huruvida det kunde röra sig om en explosion.

Efter att det mystiska ljudet analyserats medgav argentinska flottan att det kunde röra sig om just en explosion – mer exakt ljudet av ubåten som imploderade av vattentrycket.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Foto: Paul Wallander
Publisert:

LÄS VIDARE

Mystiskt ljud tre timmar efter sista kontakten med försvunna ubåten

ÄMNEN I ARTIKELN

Sökandet efter ubåten ARA San Juan