Amnesty: Shell stödde militärjuntans brott i Nigeria

Publicerad 2017-11-28

Oljejätten Shell visste om – och stödde aktivt – den nigerianska militärjuntans brutala brott mot Ogonifolket i Nigeria på 90-talet.

Det hävdar Amnesty, som hänvisar till tusentals hemliga dokument som organisationen kommit över.

Amnesty kräver nu att brittiska och holländska myndigheter utreder oljejätten.

I början av 90-talet ledde oljebolaget Shells arbete med att utvinna olja i Ogoniland, i sydöstra Nigeria, till omfattande utsläpp och miljöförstöring.

Ogonifolket protesterade högljutt, men i de flesta fall fredligt.

Shell begärde då ”beskydd” från en paramilitär grupp, Mobile Police. Två dagar senare hade 80 människor dödats och 595 hus bränts ner, efter att styrkan attackerat byn med vapen och granateld.

Tre år senare, efter att Shell tvingats temporärt pausa sin verksamhet i Ogoniland, attackerades en annan by av armén. 11 människor dödades.

Samma år hängdes avrättades författaren Ken Saro-Wiwa och åtta andra Ogoniaktivister utan att rättegång för att ha protesterat mot Shells verksamhet i landet. Shell vägrade att delta i den globala kampanjen som krävde att Nigeria skulle skona aktivisterna.

Detta är bara några av tillfällena när oljebolaget aktivt stött omfattande brott mot ogonifolket i Nigeria på 90-talet, hävdar Amnesty.

Som bevisning lyfter de fram ”tusentals” dokument samt vittnesmål och egna rapporter. Slutsatsen: Shell har inte bara varit medvetna om den nigerianska militärens brott, man har aktivt stött dem med bland annat transporthjälp, menar Amnesty.

– Bevisen vi har gått igenom visat att Shell vid återupprepade tillfällen uppmuntrade den nigerianska militären att hantera protester mot dem, trots att de visste hemskheterna det skulle leda till, olagliga avrättningar, våldtäkter, tortyr och nedbrända byar, säger Audrey Gaughran, Amnestys chef för globala frågor, i ett pressmeddelande.

Shell har hela tiden nekat till anklagelserna, men har tidigare gått med på att betala ut motsvarande 100 miljoner kronor i förlikning för Ken Saro-Wiwas avrättning.

I ett brev till Amnesty skickat i somras skriver bolagets Nigeria-chef att även de nya uppgifterna är ”falska”.

Shells arbete i Nigeria har varit föremål för kontrovers i mer än 20 år. Avrättningen av Saro-Wiwa väckte ett ramaskri i världen och fördömdes av USA:s president Bill Clinton och Nelson Mandela. USA pressade på för att införa sanktioner mot den nigerianska regimen men europeiska regeringar som hade stora intressen i Nigeria, samt Shells egna omfattande lobbyarbete, satte stopp för planerna.

Nu kräver Amnesty att regeringarna i Storbritannien och Nederländerna utreder Shells roll i förföljelsen.

Tidigare har bolaget utretts och åtalats för miljöförstöringen i området.

Många av anklagelserna om brott mot Ogonifolket är inte nya, men har aldrig utretts.

– Det är obestridligt att Shell spelade en nyckelroll i händelserna i Ogoniland på 90-talet. Men nu tror vi att det finns grund för en brottsutredning, säger Audrey Gaughran på Amnesty.