S partisekreterare: ”Ett fruktansvärt dåd”

Uppdaterad 2016-12-05 | Publicerad 2016-12-04

Finska Imatra är en stad i chock efter skottdådet i natt då tre kvinnor dödades av en 23-årig gevärsman.

En av de avlidna är socialdemokraten Tiina Wilén-Jäppinen, stadsfullmäktiges ordförande i staden

– Det är ett fruktansvärt dåd. Det drabbar inte bara offren och deras familjer utan även vårt systerparti och det finska demokratiska samhället, säger Lena Rådström Baastad, svenska socialdemokraternas partisekreterare.

Staden Imatras borgmästare Pertti Lintunen säger till den finska nyhetsbyrån FNB att han är mållös och skakad av nyheten att en av kvinnorna som sköts ihjäl i Imatra i natt är fullmäktiges ordförande Tiina Wilén-Jäppinen (SDP).

– Personligen känner jag henne mycket väl, och jag känner också de två journalisterna. Ordföranden är en mycket nära människa i det här arbetet, och jag har arbetat med henne i många år, säger Lintunen till FNB per telefon.

Enligt Lintunen påverkar mordet alla Imatrabor.

– Fullmäktiges ordförande var en känd och omtyckt människa, säger han.

”Viktigt att motivet klarläggs”

Även hos de svenska socialdemokraterna kom nyheten som en chock.

– Det är ett fruktansvärt dåd. Det drabbar inte bara offren och deras familjer utan även vårt systerparti och det finska demokratiska samhället, skriver partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S) i ett sms till Aftonbladet.

Hon skriver att den närmsta framtiden nu är viktig.

– Det är nu viktigt att gärningsmannens motiv klarläggs och att de tre offrens anhöriga får allt stöd de behöver.

”Arbetar i sorg”

De två andra kvinnorna som dödades arbetade som journalister på Uutisvuoksi och Etelä-Saimaa, på tidningarnas gemensamma redaktion i Imatra.

Pekka Lakka, innehållschef i bolaget som ger ut Uutisvuoksi berättar att mordoffrens arbetskamrater nu får krishjälp.

– Vår redaktion arbetar i sorg. Våra tankar fylls av våra långvariga arbetskamraters våldsamma bortgång. Samtidigt försöker vi på alla sätt och vis hjälpa och stödja offrens anhöriga i deras bottenlösa sorg, säger han till finska Yle.