Vägrade låta pojken sova på stationen – tog med honom hem

Publicerad 2016-04-15

Heve Doski kunde inte ha på sitt samvete att pojken skulle sova över på Malmö centralstation.

Så hon öppnade upp sitt hem och bjöd på mat, dusch och en varm säng.

– Det är inte farligt att ta hem en flykting, säger Heve till Aftonbladet.

I ett Facebookinlägg skriver 24-åriga Heve Doski om mötet med en flyktingpojke som anlände till Skånetrafikens kundservice på Malmö Centralstation i tisdags där hon arbetar:

"Igår kväll kom det in en flyktingpojke till min kollegas kassa som precis hade anlänt, han visste bara vart han skulle åka, till Boden, 17 timmar ifrån Malmö. När min kollega frågar hur gammal han är så förstår han ingenting och ringer ett samtal, jag hör att han pratar kurdiska och säger till min kollega att jag kan ta över för vi pratar samma språk".

– Han blev jätteglad när jag sa hej på kurdiska, säger hon till Aftonbladet.

"Mitt samvete tillåter inte det"

Heve tog över pojkens mobil för att prata med personen som visade sig vara pojkens bror. Hon förklarade att det inte fanns några tåg som kunde ta pojken till Boden under kvällen, varav brodern undrade om det var lagligt att sova över på stationen.

– Jag sa att jag inte visste, men att jag inte kunde tillåta att han sov över. Mitt samvete tillåter inte det.

Inte ätit hemlagat på månader

Hon tog in pojken, som var i 16-17 årsåldern, på sitt kontor och bjöd honom på te. Där inne ringde hon sin mamma och berättade om läget, vilket mamman inte hade något emot. De åkte hem till Lund där han serverades kurdisk mat.

– Han sa då att han inte ätit hemlagad, varm mat på flera månader.

Förutom mat tvättade de hans kläder, försåg honom med nya och så fick han ta en varm dusch.

"Jag önskar fler gjorde så"

Dagen efter körde Heves pappa in pojken till centralstationen där hon mötte upp honom och hjälpte honom till tåget mot Boden där hans bror och släktingar väntade. Med sig hade han fått mat och kläder: "När vi ska skiljas åt får han tårar i ögonen och tackar så otroligt mycket för allting och säger att han aldrig kommer glömma mig eller min familj och trodde aldrig att det fanns såna människor som vi i Sverige. Vi skakar hand och jag vinkar av honom och går därifrån med massa känslor och tårar i ögonen och tänker "Jag önskar att fler kunde göra så, öppna upp sina hem för dessa oskyldiga flyktingar som flyr från krig och elände”, skriver hon i inlägget.

Ett sätt att hjälpa

Heve och hennes familj hyllas för att de öppnade sin dörr, vilket inte är första gången. Sedan i höstas har de öppnat upp sitt hem för flyktingar  – detta efter att Heves mamma skällt ut Heve.

– Jag berättade att jag sett ett förtvivlat par på Migrationsverket när jag var där som tolk, då blev hon arg för att jag inte tog hem dem.

Heve valde att dela med sig av just det här mötet med flyktingpojken för att hon hoppas att fler ska ta efter.

– Jag ville skriva av mig i hopp om att fler kommer göra samma sak. Det finns ju många som tänker ”att vi borde nog hjälpa till mer”, det här är ett sätt, säger hon och fortsätter:

– Det är inte farligt att ta hem en flykting.

Här nedan kan du läsa hela inlägget.

Heve Doski

Följ ämnen i artikeln