Edvin, 10, sondmatas – samlar in pengar till mat till flyktingar

Uppdaterad 2016-04-14 | Publicerad 2016-04-13

”Mina matpengar kan gå till dem istället”

10-årige Edvin drabbades av Crohns sjukdom tidigare i år, vilket gör att han sondmatas. Då passade han på att samla in de matpengar som hans mat skulle ha kostat för att skänka dem till syriska flyktingar.

– Eftersom jag inte kan äta kan mina matpengar gå till dem istället, säger Edvin till Aftonbladet.

I februari tidigare i år fick Edvin Jonsson, 10, från Norsjö i Västerbotten, väldigt ont i magen och feber. Efter att ha blivit akutremitterad till sjukhuset kunde det slås fast att Edvin drabbats av Crohns sjukdom, en kronisk tarmsjukdom som innebär att Edvin måste sondmatas med flytande föda via näsan, skriver Västerbottens-kuriren.

Fått in 31 000 kronor

Edvin ska sondmatas fram till i början av maj och under tiden passar han på att samla in de pengar som skulle gått till hans mat och skänker dem till syriska flyktingar istället. Först lade Edvin ihop sina matkostnader, vilket blev 40 kronor om dagen i 40 dagar, så länge kuren pågår.

Det blev 1 600 kronor men mamma Johannah hade hört Edvin prata om de syriska flyktingarna tidigare så hon kontaktade Läkarmissionen. Läkarmissionen skänker pengar till syriska flyktingar som sitter fast i Libanon. Det gav insamlingen ett rejält uppsving.

– Eftersom jag inte kan äta kan man ta de pengarna som blir över och ge till de som inte har mat. Jag hade hoppats på 10 000 kronor och nu har vi 31 000. Det är helt otroligt, det känns jättebra, säger Edvin.

Längtar efter hamburgare

Den första maj är det tänkt att Edvin ska kunna börja återgå till att äta fast föda och han längtar redan.

– Det jag längtar efter mest är hamburgage, tacos och pizza. Men jag kanske får börja med någon liten rätt som en korv kanske.

Följ ämnen i artikeln