Wallström redo att sätta press på Burma – ”brott mot mänskligheten”

Publicerad 2017-11-19

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) befinner sig just nu i Bangladesh dit 600 000 ur minoritetsgruppen rohingyer flytt.

Under söndagen besökte hon ett flyktingläger där hundratusentals människor bor provisoriskt och med undermåliga levnadsförhållande.

– Vi är redo att vidta ytterligare åtgärder om ingenting förändras, säger Wallström inför sitt möte med Burmas Aung San Suu Kyi.

Över 600 000 personer ur minoritetsgruppen rohingyer har flytt till Bangladesh sedan i slutet av augusti för att undkomma den burmesiska militärens våld och övergrepp i delstaten Rakhin i västra Burma.

Enligt den senaste FN-rapporten är militärens mål att permanent få bort den muslimska folkgruppen från delstaten och FN:s kommissarie för mänskliga rättigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, har tidigare beskrivit situationen för rohingyerna som ”taget ur en lärobok för etnisk rensning”.

60 procent av dem som flytt uppges vara barn och vittnesmål berättar om hur både barn och vuxna bränns levande eller blir slaktade med machete.

Brist på vatten, toaletter och mat

Samtidigt växer flyktinglägren i den bangladeshiska staden Cox’s Bazar explosionsartat, vilket lett till fruktansvärda humanitära förhållande.

Just nu befinner sig Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) på en rundresa i området med stopp i både Bangladesh, Burma och Vietnam.

Under söndagen besökte hon tillsammans med Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel och EU:s utrikeschef Federica Mogherini ett flyktingläger i Bangladesh där tusentals människor just nu lever i provisoriska hem och med undermåliga levnadsförhållande och brist på vatten, toaletter och mat.

”Grymt och barbariskt”

Margot Wallström, som tidigare beskrivit situationen för rohingya-folket som rent barbari och som världens snabbast växande humanitära katastrof, säger till Aftonbladet att besöket var överväldigande.

– Det vi såg var hundratusentals människor som lever i ett läger dit de kommer väldigt medtagna och många är traumatiserade. I lägret lever de även under mycket svåra och osäkra förhållanden då de inte vet om de kommer att kunna återvända, säger utrikesministern till Aftonbladet.

Framförallt var mötena med kvinnor som vittnar om hur de våldtagits och utsatts för sexuellt våld jobbiga säger Wallström och förklarar att sådana berättelser inte är ovanliga.

– Som jag ser det så uppfyller situationen som rohingya-folket utsätts för rekvisiterna som gäller för brott mot mänskligheten. Det är både omfattande och systematiskt planering och innehåller den typ av allvarliga brott och övergrepp som är oerhört grymma och barbariska.

Ska bilda en gemensam arbetsgrupp

Utöver besöket i flyktinglägret träffade Wallström även Bangladesh premiärminister och utrikesministern som beskriver situationen som ohållbar. Enligt Bangladeshs utrikesdepartement förs det samtal med grannlandet Burma om de rohingyer som flytt landet. Målet är ett avtal om att återföra flyktingarna till Burma och tanken är att de två länderna ska bilda en gemensam arbetsgrupp för att genomföra återvändandet.

På måndag kommer Wallström tillsammans med EU:s övriga utrikesministrar att delta i toppmötet mellan EU och Asien (ASEM) i Burma.

Wallström hoppas då på att få träffa nobelpristagaren och det burmesiska statsrådet Aung San Suu Kyi, som fått hård internationell kritik för bristande engagemang gällande rohingyerna och sin ovilja att kritisera sin militär.

Wallström: Kan bli aktuellt med ytterligare åtgärder

I mötet med Suu Kyi vill utrikesministern, utöver att framföra vittnesmålen från kvinnorna hon träffat i flyktinglägret, påtala att Suu Kyi måste erkänna att det råder ett enormt humanitärt problem och att regeringen, liksom militären, har ett ansvar.

– Vi måste få höra hur de ser på detta och och sin roll framöver. För om dessa människor ska kunna återvända så måste de känna sig säkra och få ett medborgarskap. Just nu är de statslösa. Jag hoppas att Aung San Suu Kyi vill ta på sig en roll i detta där hon också kan uttrycka medkänsla.

Om inte kan det bli aktuellt med påtryckningar från EU eller sanktioner.

– EU är redo att vidta ytterligare åtgärder om vi ser att ingenting förändras utan bara förvärras framöver. Vi från omvärldens sida vill utöva tryck och påverka så att man förhoppningsvis fullföljer den utsatta planen och gör någonting tillsammans med Bangladesh, säger utrikesministern.