Senatorn och Trump-kritikern John McCain död – blev 81 år

Av: Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

Den republikanske senatorn John McCain, 81, är död.

Familjen fanns vid hans sida när han somnade in på sin ranch i Arizona en halvtimme efter midnatt, svensk tid.

– Mitt hjärta är krossat, skriver hans fru Cindy på Twitter.

Arizona-senatorn John McCain hade kämpat mot hjärncancern i mer än ett år. Så sent som i fredags meddelade familjen i ett uttalande att behandlingen avbryts.

”Under året har John överträffat förväntningarna för sin överlevnad. Men nu har sjukdomens framsteg i kombination med åldrandet lagt sin dom. Med sin vanliga viljestyrka har han nu valt att avbryta den medicinska behandlingen.”

1 av 5 | Foto: Charles Mostoller / TT NYHETSBYRÅN

I ett uttalande under natten mot söndagen, svensk tid, bekräftade John McCains talesperson att han somnat in på familjens ranch i Sedona, Arizona.

”Senator John Sidney McCain III dog klockan 16.28 (lokal tid) den 25 augusti 2018. Vid sin sida hade senatorn sin fru Cindy och deras familj. Vid sin död hade han tjänat USA troget i sextio år”.

Frun Cindy McCain twittrade strax efteråt:

”Mitt hjärta är krossat. Jag är så lyckligt lottad att ha fått uppleva äventyret att ha älskat den här otrolige mannen i 38 år. Han dog som han levde, på sina egna villkor, omgiven av människorna han älskade, på platsen han älskade mest.”

John McCain fick sin cancerdiagnos sommaren 2017. Han återvände till senaten trots att han visste att slutet närmade sig och inledde sina arbetsdagar med en kombination av strålning och cellgifter.

– Jag har mer energi och är mer engagerad som ett resultat av detta för jag vet att jag måste göra allt jag kan för att tjäna det här landet medan jag kan, sa han i en intervju med tv-programmet ”60 minutes” i september förra året, tre månader innan han till sist tvingades dra sig tillbaka från Washington på grund av sjukdomen.

John McCain förlorade presidentvalet mot Obama

John McCain blev senator 1986, efter att först ha representerat Arizona i representanthuset sedan 1982. Han kandiderade i de republikanska primärvalen 1999, men förlorade mot blivande presidenten George W Bush.

Nio år senare gick det bättre – han blev republikanernas kandidat men förlorade presidentvalet 2008 mot Barack Obama.

McCain var en stark intern kritiker mot president Donald Trump inom det republikanska partiet.

Kort efter att dödsfallet blev känt lämnade Trump sina kondoleanser på Twitter:

”Mina djupaste sympatier och respekt går till senator John McCains familj. Våra hjärtan och böner är med er.”

Trump är dock inte välkommen på begravningen. Redan i maj fick Vita huset besked, via en av John McCains vänner, att senatorn vill att vicepresidenten Mike Pence ska komma i stället, uppgav NBC och flera andra medier.

Enligt CNN stod McCain fast vid denna önskan ända till sin död. Både Barack Obama och George W Bush har fått frågan att hålla tal på begravningen.

Hånades av Trump: ”Ingen krigshjälte”

Innan han gav sig in i politiken hade John McCain vigt sitt liv åt den amerikanska militären. Han var stridspilot när han togs till fånga under Vietnamkriget efter att hans plan skjutits ner över Hanoi. Han släpptes först 1973 efter nästan sex års fångenskap.

John McCain fick flera militära utmärkelser – men Donald Trump sällade sig inte till hyllningskören:

– Han är ingen krigshjälte. Han kallas det eftersom han blev tillfångatagen. Jag gillar folk som inte togs tillfånga, sa Trump under sin valkampanj 2016.

Dottern: Han lärde mig att leva

John McCain efterlämnar sju barn från två olika äktenskap.

Dottern Meghan McCain twittrade en hyllning till sin pappa kort efter att hans död blivit känd. Under rubriken ”Jag älskar dig för alltid” skrev hon:

”Jag var med min pappa vid slutet, som han var med mig vid min början. Under de 33 år vi fick tillsammans har han uppfostrat mig, lärt mig, rättat mig, tröstat mig, uppmuntrat mig och stöttat mig i allt. Han älskade mig och jag älskade honom. Han lärde mig att leva. Hans kärlek och omtanke, alltid närvarande, tog mig från flicka till kvinna – och han visade vad det innebär att vara en man”.

USA:s förre president Barack Obama – som alltså besegrade McCain i valet 2008 – hyllar sin forne motståndare i ett uttalande som offentliggjordes under söndagsmorgonen:

”John McCain och jag tillhörde olika generationer, hade helt olika bakgrund och tävlade på politikens högst nivå. Men vi delade, trots våra skillnader, en tro på något större – de ideal som generationer av amerikaner och invandrare tillika har kämpat för, marscherat för och offrat sig för. Vi såg våra politiska strider som ett privilegium, något ädelt, en möjlighet att tjäna dessa höga ideal här hemma och sprida dem över världen. Vi såg det här landet som en plats där allt är möjligt.”

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN