”Kim Wall har blivit en symbol”

Minneslopp världen runt till mördade journalistens ära

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett år har gått sedan Ingrid och Joachim Wall miste sin dotter Kim Wall.

Trots det ohyggliga och ofattbara har familjen försökt fokusera på det ljus som dottern stod för.

I dag springer tusentals personer, på 15 platser världen runt, ett motionslopp till den mördade journalistens ära.

”Spring för Kim” heter loppet i Sverige, ”Run for Kim” på andra platser i världen. Ingrid och Joachim Wall tog beslutet om motionsloppet till dotterns ära, och anmälningsavgifterna har gett 150 000 kronor till Kim Walls minnesfond.

– Det är fantastiskt för vår del att så många människor vill göra detta i stället för att fredagsmysa. Att de vill ställa upp och stötta oss och Kims minne. Vi är överväldigade över det intresse som det har blivit av det.

1 av 4 | Foto: Krister Hansson
Hit går Ingrid och Joachim Wall går när de vill minnas sin dotter, Kim Wall.

Vågorna rullar stilla in mot sandstranden vid Nybostrand i Trelleborg. På avstånd hörs röster från barn som leker i vattenbrynet. Ett 50-tal meter upp från stranden ligger ett hjärta format med vita stenar. Kim står det i hjärtat. Det var här hon sprang när hon kom hem från sina långa reportageresor. Och det är hit Ingrid och Joachim Wall går när de vill minnas sin dotter, Kim Wall.

– Det är en minnesplats. I all sin enkelhet är det en väldigt vacker symbol. Det har blivit självklart för oss att gå förbi här. Vi går förbi här varje dag med hunden, säger Ingrid Wall.

Flyttar fokus till något positivt

I dag är det ett år sedan frilansjournalisten Kim Wall försvann under sin reportageresa med ubåtsbyggaren Peter Madsen. Hennes kvarlevor hittades senare i Kögebukten och Peter Madsen dömdes till livstids fängelse för mord.

När jag ringer upp Ingrid Wall några dagar före årsdagen berättar hon att det känns tungt att dagen närmar sig. Men i stället för att lamslås av sorg har familjen valt att fokusera på något positivt. För att hedra sin dotter beslutade hon och maken för att arrangera ett motionslopp.

– Vi flyttar fokus från det som hände för ett år sedan. Till något som är väldigt positivt – folk träffas och rör på sig. Vi ser detta som en hyllning till livet, säger Ingrid Wall.

Tanken väcktes av en före detta kollega till Ingrid som frågade vad hon kunde göra för att stödja Kim Walls minnesfond. Då kom Ingrid ihåg ett möte med en kvinna vars son som arbetade som journalist dödats av IS i Syrien. Hon hade börjat arrangera ett motionslopp i New York.

– Då tänkte jag att kan man i New York så kan man i Trelleborg.

Sprang samma väg

Starten för loppet ”Spring för Kim” är campingen på Nybostrand och fortsätter längs med sandstranden och förbi stenhjärtat med Kims namn – exakt den väg som Kim brukade springa.

– Hon är född och uppvuxen här. Ju längre ut i världen hon flyttade, till miljonstäder som New York och Peking, ju kärare blev det för henne att komma hem här, till denna fridfulla plats. Då passade hon gärna på att snöra på sig skorna och springa en runda på sanden – i stället för de asfaltsstigar hon brukade springa på.

”Oerhört intresse”

Dagen före årsdagen har Ingrid skrivit diplom så att fingrarna smärtat. 572 personer har anmält sig till loppet i Trelleborg. Alla kommer inte springa men många vill visa sitt stöd för Kim Walls minnesfond – dit anmälningsavgiften går.

Och idén med ett motionslopp har gett ringar på vattnet. Loppet går av stapeln i 12 olika länder, på 15 olika platser. Bland annat Peking, New York och Köpenhamn. Platser som Kim Wall älskade och bodde på.  

– Intresset har varit oerhört. Många har satt in pengar även om de inte kommer springa bara för att man vill stödja fonden. Det är folk som har betalat för sina hundar.

Pengar till stipendium

Vissa personer som har beslutat sig för att arrangera loppet på årsdagen har aldrig träffat Kim Wall. Utan de har berörts av hennes öde – att hon var en kvinnlig journalist som dog under sin yrkesutövning.

Ingrid Wall menar att det säger en del om Kim som person.

– Det är en väldig kraft i henne. Även nu när hon har gått bort. Som gör att folk engagerar sig.

Anmälningsavgifterna har gett nästan 150 000 kronor. Det innebär att man har säkrat utdelning av stipendiet under tre år. Ett stipendium som delas ut varje år till en kvinnlig frilansjournalist.

– Ju mer pengar vi har i potten ju mer vet vi att fonden kommer leva vidare. Tanken är att den ska leva vidare även när vi inte finns kvar i livet längre.

”Känns fantastiskt”

Mamma Ingrid är rörd över att så många har engagerat sig.

– Det känns fantastiskt. Det här är en situation som ingen någonsin tror att man ska hamna i. Att då mötas av all den här värmen, kärleken och medmänskligheten – det är stort. Det gör skillnad.

Den 5 september börjar den juridiska processen igen mot Peter Madsen. Han dömdes till livstidsfängelse för mord men har överklagat strafflängden. Ingrid Wall tycker att det ska bli skönt när rättsprocessen är över.

– Vi vill gärna att det här ska få ett slut. Sedan får vi se hur det går – det har jag inga synpunkter på. Men det ska bli skönt när den juridiska processen är över och vi kan lägga det bakom oss.  


LÄS VIDARE

Publicerad: