Lägger ner utredning mot Caroline Szyber

Åklagaren: ”Det är inte så lätt att förstå”

Uppdaterad 2019-01-09 | Publicerad 2019-01-02

Den före detta KD-toppen Caroline Szyber lät skattebetalarna stå för hennes familjemedlemmars boende vid tre tjänsteresor.

Nu har förundersökningen mot henne lagts ner – bland annat för att riksdagens regler är svåra att begripa.

– Jag har tittat i regelverket och det är inte så lätt att förstå sig på, säger åklagare Joakim Zander.

Samtidigt pågår tre andra förundersökningar, bland annat mot den nuvarande SD-ledamoten Patrick Reslow.

Aftonbladets stora granskning av riksdagsledamöternas reseräkningar, Maktens kvitton, fick enormt genomslag.

Nio ledamöter tvingades till arvodesavdrag, en ledamot upptaxerades med 133 000 kronor, fyra ledamöter lämnade sina uppdrag – och fyra brottsutredningar inleddes.

Förundersökning mot Szyber

Den före detta KD-toppen och juristen Caroline Szyber, 37, var en av dem som lämnade sina uppdrag.

Särskilda åklagarkammaren i Malmö inledde även en förundersökning mot henne om misstänkt bedrägeri.

Den har nyligen lagts ner.

Medgav fel

Aftonbladet avslöjade hur Szyber låtit skattebetalarna stå för hennes familjemedlemmars hotellkostnader vid tre tjänsteresor – till Venedig, Rom och till Fiskebäckskil på västkusten.

KD-toppen medgav fel i samtliga fall.

I riksdagens regler står det uttryckligen att ledamöterna själva ska stå för en del av boendekostnaden om de har med sig medföljande.

”Inte så lätt att förstå”

Men enligt åklagare Joakim Zander är reglerna svåra att förstå – och det är en anledning till förundersökningen har lagts ner.

– Av kontexten så framgår att Szyber säger sig ha missförstått regelverket och jag har tittat i regelverket och det är inte så lätt att förstå sig på, säger Zander.

För att en gärning ska bedömas som bedrägeri krävs ett uppsåt, ett medvetet vilseledande. Även om det skett förmögenhetsöverföringar anser åklagaren att det inte går att bevisa att Szyber agerat på ett medvetet felaktigt sätt och gjort sig skyldig till brott.

Om gärningen kan förklaras med okunskap eller vårdslöshet är den inte åtalbar i det här sammanhanget.

Bodde på bröllopshotellet

En av Szybers tjänsteresor gick till ett privat bröllop i Fiskebäckskil – där Szybers nära vän gifte sig.

I det fallet lät Szyber skattebetalarna stå för allt från tåg, traktamente, bilersättning och taxi, till boende för henne och sambon på hotellet där bröllopet hölls.

Szyber plockade ut bilersättning på drygt 1 200 kronor på vägen hem, trots att hon inte körde någon bil, utan fick skjuts. Enligt Szyber betalade hon dock för bensinen till personen som körde bilen.

Szyber uppgav att anledningen till resan var att hon skulle studera en uppmärksammad byggnation på orten.

Med familjen i Italien

När det gäller resorna till Venedig och Rom hade Szyber med sig sambon och barn – och bodde i ett familjerum och i en juniorsvit där skattebetalarna fick stå för hela notan.

Men de resorna valde åklagare Joakim Zander att inte titta på.

– Där har jag tagit ställning redan innan att jag inte skulle inleda förundersökning. Där har det inte tillkommit några uppgifter som gör att jag kan ändra det beslutet helt enkelt.

Hur kom det sig?

– Jag kommer inte ihåg alldeles i detalj. Men jag har för mig att Szybers inställning också var redovisad, att hon har missförstått.

Tre andra förundersökningar

Samtidigt pågår fortfarande tre förundersökningar:

Reslow har vid flera tillfällen bokat boenden avsedda för hans familj - där skattebetalarna har fått så för hela notan. Bland annat bodde han i en svit på 79 kvadratmeter på ett femstjärnigt lyxhotell i Singapore för närmare 32 000 kronor för åtta nätter.

Enligt hotellet bodde Reslows familj på tre personer i sviten.

Enligt riksdagen var Reslows taxi till flygplatsen bokad för tre personer och Reslows fru hade även tagit ut semester under samtliga dagar som Reslow var i Singapore. Den resan tillhör dem åklagaren nu granskar i förundersökningen.

Betalade tillbaka för fest och golf

SD-ledamoten har uppgett att hans familj aldrig har bott med honom under någon tjänsteresa, utan att han bara bokat med avsikten att de skulle följa med honom.

Aftonbladet avslöjade även hur Reslow låtit skattebetalarna stå för olika kostnader i samband med att han var på privat golftävling utanför Skövde och en privat fest hos Jimmie Åkesson i Sölvesborg.

I de fallen har Reslow medgett fel och betalat tillbaka pengar.

Aftonbladet har sökt Caroline Szyber för en kommentar.