Fotbollsklubbar hedrar stenkolsepoken

TT TT-AFP

Publicerad 2018-12-21

Inte bara gruvarbetare sörjer när Tysklands sista stenkolsgruva på fredagen slår igen. I Ruhrområdet – där gruvindustrin och fotbollen levt i symbios – hedras nu gruvepoken av klubbar och supportrar.

– Kol, stål, fotboll och öl är oskiljaktiga här, de genomsyrar vår kultur och vårt samhälle, säger Hans-Joachim Watzke, vd för klubben Borussia Dortmund, inför sista arbetsdagen i gruvan Prosper-Haniel i Bottrop.

Området i Ruhrregionens hjärta är också hemvist för flera av Tysklands största fotbollsklubbar som Dortmund och Schalke 04, båda i tyska bundesligan. Här finns också klubbarna Bochum och Duisburg som för närvarande spelar i andraligan. Sedan andra världskriget har regionen fått fram sju professionella klubbar, och endast London i Europa har fler inom ett lika stort område.

Gemensam nämnare

Efter kriget kom migranter för att arbeta i gruvindustrin, och fotbollen blev den gemensamma nämnaren för dem och ortsborna. Gruvorna stöttade fotbollen ekonomiskt och många spelare rekryterades bland gruvarbetarna. Att samlas vid fotbollsplanen på söndagarna var tradition, och nästa dag var matchen ett givet samtalsämne i gruvan.

För gruvorterna betydde fotbollen mer än bara förströelse – det var en stöttepelare i ett samhällsliv som präglades av solidaritet, oumbärligt i det farliga arbetet under jord, berättar Manuel Neukirchner, föreståndare för fotbollsmuseet i Dortmund.

– Utan gruvorna skulle vi inte haft de klubbar vi har i dag, säger han.

”Danke Kumpel”

För att hedra gruvepoken spelade Schalke i veckan med gruvschaktens namn på matchtröjorna. På lördag är det Dortmundspelarnas tur att bära texten "Danke Kumpel" på sina tröjor. På tyska står "Kumpel" för både kamrat och gruvarbetare.

– De här hedersbetygelserna till en försvunnen värld går rätt in i fansens hjärtan, säger Hartmut Hering, en lokal fotbollsexpert.

ANNONS