Trumps förre presschef: ”Ingen kontroll över hans Twitter”

Sean Spicer om erfarenheten och misstagen

Publicerad 2018-09-16

Trumps förre presschef Sean Spicers planer för presidentens dagar förstördes ofta redan på morgonen – av Donald Trump själv.

I en intervju med SVT berättar han om sina erfarenheter av att ha arbetat med presidenten – och vad han själv gjorde fel.

– Vi hade ingen kontroll över hans Twitterkonto, säger Spicer.

Sean Spicer var Donald Trumps presschef i sex månader från det att han tillträdde som president.

Sedan avgick han frivilligt – i protest mot att Trump valde Anthony Scaramucci som kommunikationschef. Scaramucci behöll sin post i tio dagar innan skandaler tvingade honom att lämna jobbet.

Valet att avgå är inget Sean Spicer ångrar, berättar han i en intervju med SVT.

– Jag har fokuserat på andra i tjugo år, nu skriver jag om saker och frågor som jag brinner för, och jag har tid med min familj, säger Spicer till kanalen.

”Jag gjorde fel”

I intervjun erkänner Sean Spicer också att han gjorde fel när han påstod på en presskonferens att Trumps installation i Vita huset var ”den mest sedda i historien. Punkt. Både på plats och via webb”.

Något som bilder som spreds snabbt kunde motbevisa.

– Alla gör misstag och vi ser alla tillbaka på saker som vi borde gjort bättre. Jag har varit öppen i min bok med att det här var ett sånt ögonblick för mig, men jag tycker att det är otroligt hur ensidigt det är. Jag är beredd att sitta här idag och säga ”Här är var jag gjorde fel”, men media gör inte samma sak.

”Empatisk, omtänksam och generös”

Spicer berättar även vilka han tycker är de största missuppfattningarna om presidenten.

– På den personliga sidan så finns det en uppfattning som han själv skapat och som media har förstärkt om att han är den där tuffa och fräcka killen.

Det är något som Spicer menar är helt fel.

– Jag har personligen sett att han är empatisk, omtänksam och generös, sånt som aldrig förs fram. 

”Ingen kontroll över hans Twitter”

Yrkesmässigt menar han att den största missuppfattningen är att Trump inte skulle lyssna på vad folk säger och tycker.

– Det är långt ifrån sant. Han uppskattar det. Många gånger kanske han inte håller med men han vill faktiskt höra diskussionen.

– Det har varit tillfällen när vi kommit fram till en medelväg och det har hänt att han sagt: ”Jag uppskattar vad du säger, men vi gör på mitt sätt”. Men han lyssnar fortfarande.

Samtidigt berättar Spicer också om hur hans, som presschef, tänkta agenda för presidenten ofta förstördes redan klockan 7 eller 8 på morgonen – av Donald Trump själv.

– Vi hade ingen kontroll över hans Twitterkonto, säger han till SVT och skrattar.

Säker på Trumpvinst 2020

På frågan om Spicer tror att Trump ställer upp för omval svarar han: ”Absolut”.

Han är också övertygad om att Trump återigen kommer att vinna valet, och säger att han kommer att stötta honom i egenskap av supporter.