Facket larmar: Sis i fritt fall

Anja Haglund/TT

Uppdaterad 2019-06-18 | Publicerad 2019-02-28

Sekos medlemmar vittnar om hot, våld, ensamarbete och omfattande drogbruk inne på Sis-hemmen. Arkivbild.

Det råder omfattande missförhållanden inom Statens institutionsstyrelse (Sis), enligt Seko. Fackförbundets medlemmar vittnar om hot, våld, ensamarbete och omfattande drogbruk inne på hemmen.

– Vi anser att det är en myndighet som befinner sig i fritt fall, säger förbundsordförande Valle Karlsson.

I en ny rapport slår fackförbundet Seko larm om bristerna inom Sis, som man nu anser är så omfattande att de inte längre går att "lappa och laga".

– Nu är problemen av den storleken att vi uppmanar både politiker och myndigheter att göra en total genomlysning för att komma tillrätta med det här. Det är så allvarligt att man måste sätta sig ner och gå igenom det här från grunden, säger Valle Karlsson.

Rapporten bygger bland annat på en medlemsundersökning som Seko genomförde med cirka 800 medlemmar inom Sis i november i fjol. 51 procent svarade.

Mycket droger

Av dessa uppgav 65 procent att det förekommer hot varje vecka och 41 procent att det förekommer våld varje vecka på deras arbetsplats. Drygt hälften svarade att ensamarbete sker varje vecka trots att föreskrifter säger att man minst ska vara två.

Inom missbruksvården av vuxna uppger i princip samtliga svarande, 99 procent, att det förekommer droger på hemmen under behandlingstiden.

– Det här är siffror som talar sitt tydliga språk, säger Valle Karlsson.

– Det här är inte rätt vare sig mot de som är omhändertagna eller mot våra medlemmar som jobbar på de här arbetsplatserna, fortsätter han.

TT: Är det förvånande att det förekommer hot och våld inom Sis, med tanke på vilka klienter man har att vårda?

– Det är inte förvånande att det förekommer, frågan är vad myndigheten gör för att minimera uppkomsten. Undersökningen visar till exempel att man bryter mot föreskrifter att man ska vara två väldigt ofta. Är man två har man betydligt bättre förutsättningar att avvärja våldssituationer än vad man har om man är själv.

Mer komplext

Nu kräver Seko förändring. Valle Karlsson listar flera tänkbara åtgärder, som mer personal och också personal med delvis annan utbildning än i dag.

Sis medger att brister förekommer, men anser att fackets kritik är för hård.

– En del av problem som lyfts fram känner vi till, men vi anser att det är för kraftigt att säga att det är en myndighet i fritt fall, säger Stefan Hell Fröding, pressansvarig vid Sis.

Det förekommer att klienter lyckas få in droger, men det mesta hittas vid visitationer och liknande, säger han.

– Det är en utmaning för oss varje dag. Vi har ett komplext uppdrag och det är väldigt många av våra klienter som har ett utagerande beteende och ett kraftigt drogmissbruk.

Han tycker att det är bra att Sis granskas, men anser inte att det behövs en total genomlysning som facket kräver. Stefan Hell Fröding framhåller också att Sis inför kommande år bett regeringen om extra anslag för att förstärka hela organisationen.