Mullrande avgaskritiken mot Romson

Uppdaterad 2015-11-23 | Publicerad 2015-11-22

EU-parlamentariker för Miljöpartiet: ”Helt förkastligt” Hårda ord från flera håll

Mitt i den uppmärksammade Volkswagen-skandalen röstade Sverige med Åsa Romson (MP) i spetsen igenom mjukare avgaskrav för bilindustrin.

Men beslutet kritiseras nu hårt – av miljöministerns egen partikamrat.

– Helt förkastligt. Det är en skandal, säger Linnéa Engström, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, till Aftonbladet.

I spåren av jätteskandalen kring Volkswagens utsläppsfusk har det visat sig att många bilmärken släpper ut betydligt mer än vad som är tillåtet.

Detta har blivit en stor politisk fråga i EU, där man nu håller på att ta fram nya regler. Som ett led i den processen mätte man utsläppen hos flera bilmärken. I ett laboratorium klarar bilarna ofta de tillåtna gränserna, men i trafik är utsläppen flera gånger högre.

EU-kommissionen tog hjälp av en teknisk kommitté, som till mångas förvåning föreslog att bilindustrin fram till 2017 ska tillåtas att släppa ut mer än dubbelt så mycket som gränsen för farliga utsläpp. Efter det ska bilarna dessutom kunna fortsätta släppa ut 50 procent mer än vad som i dag är tillåtet.

När EU-länderna röstade om förslaget var det bara Holland som röstade emot. Sverige, med klimat- och miljöminister Åsa Romson i spetsen, godkände förslaget.

Kritiken lät inte vänta på sig. De politiska motståndarna sågade ministerns agerande och menade att hon borde sagt nej till de mjuka reglerna.

Skarp kritik

Åsa Romson försvarade sig med att det var viktigare att det går snabbt än att utsläppskraven blir hårda.

– Jag är angelägen om att det här genomförs så snabbt som möjligt. Det har varit den svenska inställningen hela tiden. Därför stödde vi det förslag som lättare, och därmed snabbare, kan genomföras av industrin. Det andra alternativet skulle ta längre tid att genomföra, sade hon till Aftonbladet.

Nu kommer kritik mot beslutet även från det egna partiet. Åsa Romsons partikamrat Linnéa Engström, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, skräder inte orden.

– Kommissionens beslut har väckt upprörda känslor och ilska. Helt förkastligt. Det är en skandal så här inför Paris, säger hon till Aftonbladet.

Beslutet från EU-kommissionen ska så småningom behandlas i EU-parlamentet, som kan fälla de mjuka reglerna som kommissionen driver.

Då kommer Linnéa Engström att rösta emot sin egen minister.

– Vi i EU-parlamentet har vetorätt och det finns en stark samsyn kring att det här inte är okej, säger hon.

Vad säger du om att Sverige står bakom beslutet?

– EU-kommissionen som är ytterst ansvarig för att EU:s spelregler följs borde inte ha tillåtit att en teknisk kommitté kan ändra ett lagstadgat krav. Jag är kritisk mot att EU-kommissionen urholkar lagstiftningen - inte mot Åsa Romson. Självklart tror jag att kraven hade blivit tuffare om EU-parlamentet hade varit med i processen, då hade också den demokratiska insynen ökat.

”Vilselett allmänheten”

Även Jytte Guteland, EU-parlamentariker för Socialdemokraterna, kommer gå emot linjen som hennes regering röstat för.

– Jag tror att parlamentet kommer rösta för en protest, vilket betyder att vi kommer rösta ner det här beslutet, säger hon till Aftonbladet.

Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley är också väldigt kritisk mot hur Sverige och Åsa Romson har agerat.

– Man har vilselett allmänheten. Sverige har tillsammans med östblocket sett till att vi har så låga ambitioner som möjligt. Åsa Romson försöker hålla en väldigt hög svansföring mot allmänheten, men sen fattar hon beslut i en helt motsatt riktning, säger han.

Aftonbladet har sökt Åsa Romson, men hon har inte velat kommentera beslutet ytterligare.