Sågar Hamid Zafars förklaring: ”Totalt förvirrat – en nödlögn”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, kräver fler svar från Hamid Zafar.

De förklaringar som hittills har kommit fram är förvirrade nödlögner enligt Weyler.

– Det här är en man som måste ta ansvar för vad han haft för åsikter och vad han drar för slutsatser av det i dag, säger han.

Boken ”Om detta må ni berätta” handlar om Förintelsen och delades ut till alla högstadieelever efter ett initiativ av förre statsministern Göran Persson.

Hamid Zafar – även känd som Rektor Hamid – ansåg att boken var ”ett sätt att fjäska för Israel”.

”Syftet med boken är att skapa ett slags kollektivt masspsykos där eleverna matas med hur fruktansvärd Förintelsen var”, skrev han på en blogg han drev, enligt Dagens Nyheters granskning.

Uttalandet är en av flera uppseendeväckande delar i granskningen, anser Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism.

– Kunskapen om Förintelsen är helt fundamental i den svenska skolutbildningen. Det är en av de få historiska moment som ingen lärare kan låta bli att undervisa i, i övrigt råder det ganska stor frihet. Uttalandet kan bara tolkas som en ren protest mot boken och förfarandet att dela ut den, säger han.

Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism.
Foto: Dan Hansson / SvD-TT
Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism.

”Förvirrat”

Weyler tycker att Hamid Zafar nu bör redogöra för vad han har för åsikter i dag. Zafar säger till DN att många av inläggen gjordes under en tid då han var ”ung och sökande”. Han säger också att det han skrivit om judar och sionister hänger samman med att han när de skrevs befann sig i vänsterkretsar och ville förklara vad som hände i Sverige och världen med den amerikanska och israeliska utrikespolitiken.

Den förklaringen håller inte, anser Weyler.

– Det är klart det finns antisemitism i vänstern också, men det här låter helt förvirrat. Han plockade upp föreställningarna i vänsterkretsar men uttryckte dem på högerextrema sajter. För mig låter det som en nödlögn. Det talar inte till hans fördel.

Weyler säger att Hamid Zafars position inom skolan innebär att han är ålagd att respektera grundläggande demokratiska rättigheter.

Foto: Jessica Gow/TT
Hamid Zafar.

Måste tas på större allvar

Är det förenligt att uttrycka sig så här i skymundan när man har den positionen?

– Det är mycket tveksamt. Det är en fråga för hans uppdragsgivare, men också en fråga för honom själv.

Bör han lämna sin post?

– Det avgörs av hur han hanterar krisen.

Vad anser du bör hända nu?

– Frågan måste tas på ett ännu större allvar än tidigare. Vi vet att antisemitismen är utbredd i Sverige. Särskilt i grupper med rötter i Mellanöstern och Nordafrika som vuxit upp med den här typen av antisemitism. Det är samma slags antisemitism som i Europa ledde fram till Förintelsen.

Aftonbladet har utan framgång sökt Hamid Zafar.

Publicerad:

LÄS VIDARE