Efter Astra Zenecas strul – Sveriges vaccinmål kan vara hotat

Uppdaterad 2021-01-29 | Publicerad 2021-01-28

Leveransproblem, färre doser och oklar effekt för äldre.

Orosmolnen kring Astra Zenecas vaccin kan hota målet att vaccinera alla svenskar innan midsommar.

– Det får inte stöka väldigt mycket mer nu, då måste vi kanske revidera målet, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Astra Zenecas vaccin väntas godkännas i EU i dag, fredag, och levereras till Sverige den 15 februari. Men i slutet av förra veckan kom dåliga nyheter för alla svenskar som ser fram emot att få ett nålstick i armen mot covid-19. Astra Zeneca kommer bara att leverera ungefär 25 procent av de utlovade doserna det första kvartalet.

Under februari kommer 300 000 svenskar att få vänta på sitt vaccin.

De försenade leveranserna riskerar nu att få konsekvenser för den svenska vaccinationsplanen. Astra Zenecas vaccin skulle skruva upp vaccinationstakten i Sverige i februari/mars, enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Nu ser det ju inte ut att bli så. Det kommer därmed finnas krav att vaccinera betydligt fler under en kortare period, och en större utmaning att erbjuda alla vaccination innan midsommar. Det är ett problem, det går inte att säga något annat.

Kommer Sverige kunna hålla midsommarmålet?

– Det får vi se. Det kan fortfarande gå, men det får inte stöka väldigt mycket mer, då måste vi kanske revidera det målet.

”Beroende av framförhållning”

Tidigare i januari meddelade även Pfizer att man drar ner på sina utlovade doser med en veckas varsel. Osäkerheten kring doserna skapar problem för regionerna.

– De jobbar så flexibelt som möjligt, men det påverkar såklart arbetet att man måste lägga energi på att förändra planeringen. Det ser vi som problematiskt och vi skulle helst slippa det för att fokusera långsiktigt, säger Emma Spak, chef för Sveriges kommuner och regioners hälso- och sjukvårdssektion.

Hon betonar att det viktigaste för att Sverige ska kunna klara målet till halvårsskiftet, är att Sverige får den totala mängd vaccin som utlovats.

– Regionerna är beroende av god framförhållning, jämna leveranser och tillräckliga mängder vaccin. Det är en förutsättning för att vi ska klara av detta, säger Emma Spak.

Anders Tegnell uttrycker en irritation över att företagen meddelar stora förändringar med kort varsel.

– Jag förstår att det är jobbigt att man inte vet hur mycket personal som ska vara på plats eftersom man inte vet hur mycket vaccin som kommer. Men det är inte mycket man kan göra åt det. Framförhållningen från företagens sida är ibland väldigt, väldigt dålig.

Sveriga kan tvingas ändra sitt vaccinmål efter Astra Zenecas strul.

Tysk avrådan för vaccination av äldre

I går kom nyheten om att Tyskland avråder personer över 65 år att ta vaccinet som ytterligare ett bakslag. Anledningen är att det enligt Robert Koch-institutet, landets motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, saknas tillräcklig data för hur effektivt det är för åldersgruppen.

Varken Anders Tegnell eller Emma Spak vill spekulera i exakt vad konsekvenserna kan bli för svensk del innan EMA, EU:s läkemedelsmyndighet, sagt sitt i frågan. Emma Spak utesluter inte att prioriteringsordningen kan förändras.

– Vi får först se vad EMA säger. Det kan bli avgörande för hur vi ska vaccinera och prioritera. Om rekommendationen är att vi inte ska ge det till personer över 65 år måste vi planera om vilket vaccin vi kan ge till vilken grupp, säger Emma Spak.

Hur den anpassningen kommer att se ut, beror på dagens besked från EMA och vilka riktlinjer Folkhälsomyndigheten tar fram, menar Emma Spak.

Enligt Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, är det fullt normalt att vaccin har en något sämre effekt på äldre. Om det visar sig ha väldigt dålig verkan skulle man eventuellt få lägga om planen.

– Jag har svårt att se varför det inte skulle fungera på äldre över 65 år. Men skulle det vara så, så skulle man i så fall använda det till att vaccinera alla personer som rör sig kring de äldre. Men vi ska vänta in EMA innan vi ser hur effektivt vaccinet är.

Astra Zeneca: ”Inte en korrekt återspegling”

Astra Zeneca tillbakavisar kritiken om att vaccinet skulle ha låg effekt hos äldre.

”Rapporter om att Astra Zeneca/Oxford-vaccinets effekt är låg hos vuxna över 65 år är inte en korrekt återspegling av den totala informationen. De senaste analyserna stöder effektiviteten i denna åldersgrupp, och vi förväntar oss att detta kommer publiceras av EMA de närmaste dagarna”, skriver Christina Malmberg Hägerstrand, talesperson för Astra Zeneca, i ett mejl till Aftonbladet.

Hon hänvisar vidare till resultat i den senaste publiceringen i tidskriften Lancet.

”Äldre vuxna uppvisade starkt immunsvar mot vaccinet, där 100 procent av de äldre vuxna genererade spikspecifika antikroppar efter den andra dosen”, skriver hon.