Kinesiska gruvarbetare räddade efter 14 dagar

TT-AFP

Publicerad 2021-01-24

En gruvarbetare räddas efter två veckor under mark.

Elva kinesiska arbetare har räddats efter två veckor i en guldgruva hundratals meter under jord. Men fortfarande är tio personer fångade i gruvan.

En första gruvarbetare undsattes tidigt på söndagsmorgonen, svensk tid. Mannen hade befunnit sig i en annan sektion av gruvan än de andra fångade arbetarna och uppgavs vara "extremt fysisk svag". Bilder från det statliga tv-bolaget CCTV visade hur han invirad i en filt ‒ med ögonbindel för att skydda mot dagsljuset ‒ fördes iväg med ambulans.

Några timmar senare kunde ytterligare tio gruvarbetare undsättas. Förra veckan fick räddningsarbetare kontakt med gruppen som då befann sig runt 580 meter under jord. Mat och mediciner sändes ned men en av gruvarbetarna hann avlida innan räddningen kom.

"Ett genombrott"

En underjordisk explosion den 10 januari stängde in 22 gruvarbetare flera hundra meter under markytan. Fler än 600 räddningsarbetare deltar i insatsen för att undsätta männen.

Så sent som i torsdags var prognosen att det skulle ta två veckor att gräva sig ned till arbetarna som nu räddats.

– Vi hade ett genombrott i morse. Efter att ha röjt undan de här trasiga, porösa bitarna upptäckte vi att det fanns håligheter under och vi kunde ta oss fram snabbare, säger räddningsinsatsens chefsingenjör Xiao Wenru enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Hoppet falnar men är inte ute

Sedan elva undsatts under söndagen, och en gått bort, är tio av gruvarbetarna alltjämt fångade under jord. Exakt var i gruvan gruppen befinner sig är oklart.

Insatsen är en kamp mot klockan ‒ vattennivån stiger sakta men säkert i schakten. Men historiska erfarenheter ger hopp. 2010 hittades en en grupp gruvarbetare i Chile vid liv 17 dagar efter att de stängts in 700 meter under mark. Först efter 69 dagar kunde de chilenska gruvarbetarna evakueras.

Olyckor vanliga

Dödliga gruvolyckor förekommer ofta i Kina, bland annat på grund av bristande efterlevnad av arbetsmiljöregler. I slutet av december omkom 23 personer som hade blivit instängda i en kolgruva i staden Chongqing.

Kolgruvor har varit överrepresenterade i de allvarliga arbetsplatsolyckorna och myndigheterna har försökt pressa ned dödstalen. Under 2020 miste 225 arbetare livet i 122 olyckor i kolgruvor, en minskning med närmare 29 procent jämfört med 2019, enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.