Trafikverkets vädjan för att slippa påskkaos: Ta det lugnt

Publicerad 2021-04-01

Ska du ge dig ut på vägarna i påsk?

Planera din körning – och var extra försiktig på vissa vägar.

Risken finns nämligen för att det blir trångt under påskhelgen.

– Vi har fortfarande ett antal vägar som det kommer att vara ganska intensiv trafik på, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Det kan vara läge att planera din körning – eller kanske undvika att ge sig ut på vägarna i påsk.

Under helgen räknar Trafikverket med att det kan blir mycket trafik ute på vägarna jämfört med förra året.

– Totalt sett kommer det att vara mer vägtrafik ute än 2020 men något mindre än vad det har varit 2019 och några år tillbaka. Förra året hade vi hela det här krismedvetandet som landet gick in ordentligt just till påsken, säger Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket.

Mycket trafik på skidortsvägar

Det gäller att vara extra försiktig ute på vägarna och det finns några vägar som kan bli mer trafikerade än andra. Framför allt vägarna mot landets skidorter.

– Dels från väster om Sydsverige och dels från Stockholm och Mälarregionen och uppåt. Där kommer det att vara en hel del trafik och jag vet att vi fick lite reaktioner uppifrån Dalaområdet. Från det anslutande vägsystemet som finns där var det svårt att gå över gatan på vissa ställen för att det kom bilar hela tiden, säger Bengt Olsson.

Även på E22 som går från Norrköping ner mot Kalmar och över till Öland räknar Trafikverket med att det kan bli mycket trafik.

– Utan att veta med facit i hand så tror vi att det kan ha att göra med att folk ska börja åka till sina sommarstugor, att påbörja sommaren, säger Bengt Olsson.

Han tar även upp utfartsvägarna vid Stockholm som Trafikverket räknar med kan bli rejält trafikerade.

– Vi såg redan på onsdagen att i Stockholm så var utfartsvägarna fullkomligt igenkorkade, så det kommer att vara mycket trafik på ett fåtal vägar, säger Bengt Olsson.

”Ta det lugnt”

Även på E45 från Västkusten och upp mot Dalafjällen kommer det att vara mycket trafik. Bengt Olsson lyfter även riksväg 26 från Halmstad och upp mot Dalafjällen.

Men det finns vägar där trafiken väntas bli mindre.

– Till exempel tillfartsvägarna runt omkring de stora vägarna, där kommer det troligtvis vara ganska eller mycket mindre trafik. Samt norrut i Sverige, ovanför Sundsvall och in mot landet kommer det att vara betydligt mindre trafik, säger Bengt Olsson.

Han skickar även en uppmaning till alla som tänkt ge sig ut på vägarna under påskhelgen.

– För det första, ta det lugnt, vi behöver inte fylla på akutsjukvården med fler allvarliga olycksfall. Ta det lugnt, håll avståndet och anpassa hastigheten till hur du kör, säger Bengt Olsson och fortsätter:

– I stora delar av landet har vi tjällossning, så det kan finnas hål och sprickor i vägen vilket kan göra att man får lite överraskningar på vissa vägar, säger Bengt Olsson.