Upptrappningen mellan Israel/Palestina maj 2021

Källor: Vapenvila kan komma i helgen

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

Ett eldupphör mellan Israel och Palestina kan komma till helgen, uppger källor för Times of Israel och brittiska BBC.

Enligt en källa ska Hamas vara beredda att lägga ner vapnen – om Israel pressas att dra ner på sina ”militära aktioner” vid Al Aqsa-moskén.

Under lördagen har USA:s sändebud landat i Tel Aviv för att samtala med parterna.

Upptrappningen i konflikten mellan Israel och Palestina går in på sitt sjätte dygn. Hittills har 126 människor i Gaza dött i den israeliska militärens anfall mot området. 8 människor på den israeliska sidan har dött till följd av Hamas raketskjutningar.

Pressen på parterna att enas om en vapenvila och trappa ner våldet ökar nu från omvärlden. Under fredagen gick FN ut och krävde en nedtrappning av våldet. Under lördagen anlände ett amerikanskt sändebud för att samtala med den israeliska och palestinska sidan, liksom FN.

Medlingsförsök för att få stopp på upptrappningen av de senaste dagarnas våld har inletts. Hittills utan att någon av sidorna verkat vara intresserade av en vapenvila. Men sent under fredagen kom ett mer hoppfullt besked: ett eldupphör i striderna kan komma redan i helgen.

Israelisk gränspolis svingar batongen i närheten av Al-Aqsa moskén på fredagen.

Foto: Mahmoud Illean / AP

Israeliskt artilleri skjuter mot mål i Gaza på lördagen.

Foto: Ariel Schalit / AP

”Tydlig känsla i rummet”

En diplomatkälla med insyn säger till Times of Israel att det finns en försiktig optimism gällande en vapenvila mellan parterna under helgen. Källan bygger uttalandet på tidigare erfarenheter och en ”tydlig känsla i rummet”.

Enligt tidningen har Hamas meddelat att man är intresserad av en vapenvila. Förhandlare tror också att Israel är intresserade av att trappa ner våldet efter de attacker militären utförde i Gaza natten mellan torsdag och fredag, enligt diplomatkällan.

Egypten har spelat en central roll i förhandlingarna om ett eldupphör och har samtalat med ledare för Hamas, Qatar, USA och andra länder. Enligt tidningen ska man inte ha samtalat direkt med Israel.

Brittiska BBC har fått uppgifter om att kraftfulla ansträngningar gjorts i fredssamtalen under fredagen. Enligt källan både från egyptiskt, arabiskt och internationellt håll. En källa säger till kanalen att Hamas är redo för ett ömsesidigt eldupphör. Men med villkoret att det internationella samfundet pressar Israel att dra ner på sina militära aktioner vid den omtvistade Al Aqsa-moskén i Jerusalem.

En demonstrant höjer en palestinsk flagga vid sammandrabbning med israeliska styrkor i närheten av Nablus, Västbanken

Foto: Majdi Mohammed / AP

10 000 har tvingats på flykt

FN uppskattar att 10 000 invånare i Gaza tvingats på flykt i samband med flyganfallen från israelisk militär. I Israel har 8 personer dött till följd av Hamas raketer. I Gaza har 126 personer har dött i den israeliska militärens mark- och flyganfall mot området.

Bland de senaste dödsoffren i striderna är två kvinnor och fem barn från samma familj, rapporterar The Haaretz. Den enda överlevande i familjen är en fem månader gammal bebis, som hittades i rasmassor, skyddad av sin mammas kropp.

Under söndagen kommer ett möte att hållas mellan de 15 medlemmarna i FN:s säkerhetsråd, något som ska sätta ytterligare press på både Israel och Hamas att lägga ner vapnen, enligt Times of Israels diplomatkälla.

Samtidigt har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu varnat för att offensiven mot Hamas inte är slut än.

– De attackerade vår huvudstad, de avfyrade raketer mot våra städer. De får betala och kommer fortsätta att få betala för det, sade Netanyahu på fredagseftermiddagen, enligt BBC.

– Det är inte över än, fortsatte premiärministern.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Nederländerna–Ukraina i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Israeliska soldater laddar ammunition på en APC nära gränsen till Gaza.

Foto: Tsafrir Abayov /AP
Publisert:

LÄS VIDARE

Varför eskalerar våldet i Jerusalem och Gaza?

ÄMNEN I ARTIKELN

Upptrappningen mellan Israel/Palestina maj 2021

Israel

Hamas

Palestina

Gaza