EU:s vaccinintyg – här är vad det innebär

Uppdaterad 2021-03-18 | Publicerad 2021-03-17

En QR-kod ska öppna upp kontinenten och göra det lättare att resa under pandemin.

Här är de viktigaste punkterna i EU-kommissionens förslag om vaccinintyg.

– Målet är att hjälpa länderna få tillbaka den fria rörligheten, säger kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Det digitala ”gröna intyget” har länge pushats för av länder med stor turistnäring, som pandemin satt stopp för. Förslaget, som EU-kommissionen presenterade under onsdagen, ska göra det möjligt att resa inom unionen igen. Men även Island, Lichtenstein, Norge och Schweiz är välkomna att introducera intyget. Förhoppningen är att intyget ska kunna ersätta varje enskilt lands olika krav, som till exempel karantän och negativa testresultat.

Redan till sommaren ska en QR-kod införas, hoppas EU-kommissionen. Den ska bevisa att personen i fråga har vaccinerats mot covid-19. Men det ska också gå att se om personen har testat sig eller redan haft covid-19. Intyget ska inte bara finnas digitalt utan också utfärdas i pappersform och finnas på medlemsländernas alla språk, samt engelska.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Vill inte kalla det pass

Alla EU-invånare, inklusive dem utan medborgarskap men som bor i medlemsländerna, ska ha rätt till ett intyg. Men kommissionen aktar sig från att kalla det för ett ”vaccinpass”, som det kommit att benämnas som i folkmun.

”Att vara vaccinerad kommer inte att vara ett krav för att resa. Alla EU-medborgare har en grundläggande rätt att röra sig fritt inom EU och detta gäller vare sig man är vaccinerad eller inte”, skriver kommissionen i ett pressutskick om förslaget.

Det ”gröna intyget” ska i stället underlätta den rättigheten, hävdar kommissionen. Genom att inkludera även testresultat och intyg på ett tillfrisknande från covid-19 ska även personer som av någon anledning inte kan eller vill vaccineras inkluderas.

”På detta sätt ska så många som möjligt gynnas av att inneha det gröna digitala intyget när de reser”, skriver kommissionen.

Nu är det upp till EU-parlamentet att godkänna förslaget.

Alla EU-invånare ska ha rätt till intygen.

Måste släppa in resenärer med intyg

Alla vaccin mot covid-19 ska kunna visas i intyget, förutsatt att det är godkänt i det medlemsland som intyget utfärdats i.

Det innebär att ryska vaccinet Sputnik V, som köpts in av bland annat Tjeckien och Slovakien, kan inkluderas om medlemsländerna så vill, trots att den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, ännu inte godkänt vaccinet. Annars är det de av EMA godkända vaccinen, det vill säga Pfizer/Biontech, Astra Zeneca, Moderna och Janssen (Johnsson&Johnsson) som gäller.

Syftet med EU-förslaget är att skapa en internationell norm för hur intygen ska se ut och fungera, till skillnad från de enskilda nationella alternativ som diskuteras i olika länder.

Om ett medlemsland ändå nekar inresa för någon som har det ”gröna intyget”, och exempelvis kräver ytterligare tester eller karantänåtgärder, måste landet i fråga meddela kommissionen och alla medlemsländer det beslutet, och tillhandahålla skälen till varför ett sådant beslut tagits.

 

PODD Pandemin och moralen

Aftonbladet Daily med Kalle Grill, docent i filosofi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen