Mördade Birnas id-kort hittat på fiskefartyget

Av: Martin Mederyd Hårdh

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7

NYHETER

Fler spår efter mördade Birna, 20, leder till de två misstänkta grönländska fiskarna. Först hittade polisen blodspår efter henne i deras hyrbil. Nu har de hittat den unga kvinnans id-kort – i en papperskorg på deras fartyg.

Ombord hittade de också narkotika till ett värde av upp emot två miljoner kronor.

20-åriga Birna Brjánsdóttir sågs vid liv sista gången under natten till lördag den 13 januari. Då fångades hon av övervakningskameror när hon vinglade fram på en huvudgata i Reykjavik.

En dryg vecka senare – efter det största sökpådraget i Islands historia – hittades hennes döda kropp på en strand söder om Reykjavik.

Två grönländska fiskare greps misstänkta för mordet och nu har polisen ett nytt spår som kopplar dem till det: Birnas id-kort – i en papperskorg ombord på fiskefartyget. Det rapporterar isländska RÚV.

Jagade ifatt dem till havs

Polisens uppmärksamhet drogs tidigt till en röd bil av märket Kia, som var i samma område som Birna när hon försvann. Bilen hade hyrts av två grönländska män som arbetade på ett fiskefartyg, som då låg förtöjt i ett hamnområde.

Frivilliga som hjälpte till att leta efter Birna hittade hennes kängor i samma hamnområde. När polisen sedan beslagtog bilen hittade de Birnas blod inuti den. Fartyget hade då lämnat Island och specialstyrkor jagade ifatt det till havs.

Först greps tre personer ur besättningen, men en släpptes efter ett första förhör. De andra två sitter fortfarande gripna, i enskilda celler, och de vet i nuläget inte ens om att Birnas kropp har hittats.

Droger värda miljoner

När polisen sökte igenom det grönländska fiskefartyget hittade de också 20 kilo hasch – värt upp emot två miljoner kronor. Ytterligare en medlem i besättningen greps då misstänkt för narkotikasmuggling. En av de två mordmisstänkta misstänks också vara inblandad.

En isländsk kvinna som arbetar i en bar i centrala Reykjavik berättar för isländska Stundin att hon är bekant med den ena av de två fiskarna. Han hade kommit till baren samma kväll som Birna försvann, berättar hon. Han ska då ha blivit väldigt full, somnat vid ett bord och blivit utkastad av vakten.

Ringde när Birna var i bilen

Under natten ska mannen sedan ha ringt henne upp emot tio gånger – bland annat vid ungefär samma tidpunkt som polisen misstänker att Birna bör ha varit i den röda Kia-bilen.

Den isländska polisen är säkra på att Birna Brjánsdóttir inte kände någon av de två män som nu misstänks för att ha mördat henne, rapporterar Vísir. De har ännu inte berättat något om hur hon tros ha mördats.

Hennes mobiltelefon, som stängdes av en stund efter försvinnandet, har inte hittats.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN