Hoppa till innehållAftonbladetAftonbladet

Dagens namn: Sten, Sixten

Lasse, 64, varnade för farliga sopbehållare – dog på jobbet

Olyckan utreds

Publicerad 2024-11-30

Lasse såg fram emot att tilldelas en guldklocka för lång och trogen tjänst i år. Det hann han aldrig få uppleva.

I flera år varnade skyddsombudet Lasse för riskerna på sitt arbete på sopföretaget Renova i Göteborg.

Den 19 november dog han själv på jobbet.

– Det är overkligt hur det här kan hända 2024. I det här fallet existerade ingen säkerhet, säger hans barn Gabriel och Hanna.

64-årige Lasse arbetade på renhållningsföretaget Renova i Göteborg i 25 år.

I somras pratade han om hur han skulle få hämta ut guldklockan som kommunen delar ut för lång och trogen tjänst.

Men han hann aldrig få den.

Den 19 november hittades han medvetslös i en närmare tre meter djup underjordsbehållare för sopor vid Hisings Kärra i Göteborg.

En förbipasserande hade sett honom tidigare, gått fram och slagit larm då han såg att han låg på botten.

Senare samma dag fick hans barn Gabriel och Hanna beskedet att deras pappa låg på sjukhus. När de kom dit fanns det inget som vårdpersonalen kunde göra för att rädda honom.

– Vårdpersonalen ringde oss och berättade att pappa hade fått hjärtstopp, säger dottern Hanna.

”Sa alltid vad han tyckte”

Lasse var skyddsombud på sitt jobb. Barnen beskriver honom som en person som stod för vad han tyckte, och inte var rädd att säga ifrån när det kom till orättvisor eller felaktigheter.

– Han sa vad han tyckte, oavsett om han pratade med en dåre eller en direktör. Han behandlade alla lika och var en arbetarklassens gubbe som stod på arbetarklassens sida. Han var säkert lite tuffare mot ledningen, som vid några tillfällen tyckte att han skulle tvätta munnen med såpa, eftersom han alltid sa som det var, säger Hanna.

De berättar hur Lasse i flera år påpekat problemen med den typen av sopbehållare som han själv hittades medvetslös i.

– När det kom till sopbehållarna hade han framfört kritik på hur de städas och rengörs. Om soporna hade ramlat ur behållarna var han tvungen att städa ur dem. För att göra det var han tvungen att lyfta bort sitt eget fallskydd, säger Gabriel.

Exakt hur olyckan gick till vet man inte, men Lasse ramlade på något sätt ner i den flera meter djupa behållaren. När han hittades hade han bara legat där i någon minut, men eftersom det inte fanns någon stege kunde ingen i närheten komma ner och hjälpa honom.

– Han var ju ensam när han arbetade och de som hittade honom kunde inte komma åt honom. Man frågar sig bara varför det inte fanns någon stege? Eller någon sarg vid behållaren, som hade skyddat honom från att falla ner, säger Hanna.

Vill lyfta säkerhetsfrågan

Lasse var en väldigt omtyckt pappa, vän och kollega, och hans död sörjs av många.

– Han hördes och syntes alltid. Han var väldigt rolig person, men som också kunde vara väldigt allvarlig när det behövdes, säger Gabriel.

– Han var en alltiallo, en som alltid löste problem och var väldigt plikttrogen. Blev pappa tilldelad ett uppdrag såg han till att utföra det och lösa det, säger Hanna.

De säger även att de vill uppmärksamma riskerna med den typ av arbeten som deras pappa Lasse hade.

– Måste någon dö för att de ska inse riskerna med arbetet? Allt handlar om säkerhet i dag. Hur det här kunde ske är helt obegripligt, säger Hanna.

– Det finns många andra sätt att rengöra behållarna på, som är mycket säkrare. Till exempel kan man använda en sopsug istället. Den är både smidigare och säkrare, säger Gabriel.

Stoppat arbetet

Till P4 Göteborg, som var först med att uppmärksamma fallet och Lasse, har Renovas affärsområdeschefen Tony Carlsson sagt att olyckan utreds av både polis och Arbetsmiljöverket.

– Från Renovas håll har vi nu stoppat den här typen av arbete, säger han till kanalen.

Aftonbladet har också pratat med Tony Carlsson och han säger att Renova beklagar det som har skett.

– Det är oerhört tragiskt när man förlorar en medarbetare på ett sånt här sätt. Vi alla på Renova sörjer och försöker förstå vad som har hänt, säger han.

Lasse påtalade riskerna med behållarna flera gånger. Vad hade ni kunnat göra för att förhindra att det här skedde?

– Vi vet inte hur det här kunde hända, och jag vill inte spekulera i det innan vi vet vad utredningen visar. Vi är väldigt angelägna om att se utredningen sen, för att om man kan göra något annorlunda, säger han.

Följ ämnen i artikeln