Bedömdes ha obotlig hjärnskada – vaknade

Uppdaterad 2017-03-22 | Publicerad 2017-03-21

Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Vrinnevisjukhuset i Norrköping har gjort en lex Maria-anmälan till Ivo sedan de av misstag trott att en patient drabbats av en obotlig hjärnskada.

I själva verket hade kvinnan svalt en massa mediciner och var läkemedelsförgiftad.

Det var i september som en yngre kvinnlig patient med svår anorexi vårdades på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Patienten gick inte att väcka och det konstaterades att denne var djupt medvetslös. Det framgår av en lex Maria-anmälan som sjukhuset gjort till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Kvinnan fördes till en sjukhusavdelning för utredning och bedömning. Där drog man slutsatsen att det var en obotlig hjärnskada som orsakat patientens tillstånd och man beslutade om så kallad vårdbegränsning. Anhöriga blev informerade om den hopplösa situationen.

– Vad vårdbegränsning är innebär är olika mellan olika sjukdomstillstånd. Till exempel att man inte vidtar vissa åtgärder om hjärtat stannar, säger Kerstin Jonsson, chefsläkare vid sjukhuset.

Men vid en planerad undersökning av patientens hjärnas elektriska aktivitet provade man att ge henne ett motgift mot lugnande medicin – och då vaknade kvinnan upp. Då kom det fram att hon kvällen före svalt en okänd mängd insmugglande mediciner.

Sjukhuset har gjort en lex Maria-anmälan då läkarnas miss hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada.

– Det har förelegat en risk för allvarlig vårdskada eftersom man inte upptäckte att det här var en förgiftning med läkemedel. Om man inte hade upptäckt det hade man ju inte kunnat behandla den och då hade patienten kunnat råka ut för komplikationer. Men nu hände det ingenting, säger chefsläkare Kerstin Jonsson.

Enligt Kerstin Jonsson trodde man på vårdavdelningen inte att patienten hade tillgång till några läkemedel.

– Patienten blev så djupt medvetslös att man trodde att det var något annat som hade utlöst medvetslösheten.