Skåne

Sommargäster kan leda till vaccinbrist

Av: 

TT

Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, vädjar till människor att vaccinera sig där de är skrivna. Arkivbild.
Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, vädjar till människor att vaccinera sig där de är skrivna. Arkivbild.

NYHETER

Regioner som tar emot många sommargäster riskerar att drabbas av vaccinbrist om besökarna väljer att vaccinera sig där, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) vädjar till människor att i stället vaccinera sig på hemorten.

Även om man inte är hemmahörande på orten man befinner sig på har man rätt att vaccinera sig där, i Sverige får man söka öppenvård var som helst i landet.

– Vi har sett att personer flyttar sig mellan doser eller reser till en annan region i hopp om att kunna vaccinera sig tidigare, och redan nu finns en viss påverkan runt det här – och till sommaren kan det bli ännu mer så om man reser till ett fritidsboende exempelvis, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR.

Förutom att det kan leda till vaccinbrist kan det även göra att det blir svårare att hålla koll på alla relevanta hälso- och sjukvårdsdata, säger hon.

– Ur det hänseendet vädjar vi om att man vaccinerar sig på den ort man bor på.

Vaccinera hemma

Region Skånes vaccinsamordnare Maria Landgren säger till SVT Nyheter Skåne att regionen inte kan ta höjd för sådana förflyttningar, eftersom vaccinfördelningen baseras på folkbokföringen.

– Därför vädjar vi att ta andra dosen där man tagit sin första dos, säger hon.

Även på Gotland, som under vissa delar av sommaren i princip fördubblar sitt invånarantal genom semesterfirare, finns en risk att vaccintillgången kan bli otillräcklig. Gotlands vaccinsamordnare Christine Senter tycker dock ändå det är bättre, ur ett pandemiskt perspektiv, att människor som har bott på ön under stora delar av året vaccinerar sig på Gotland, trots att man inte är skriven där.

– Är det så att vi eller någon annan region får väldigt många fler som vaccinerar sig så får vi en ha diskussionen om att omfördela vaccin. Men så länge man kan göra det är det inget bekymmer, säger hon.

– Vi vill ju inte att människor åker över regiongränser för att ta vaccin, men att man gör det där man bor under större delen av året ser vi inte som ett bekymmer.

Omfördelning av vaccin

Folkhälsomyndighetens vaccinfördelning baseras enbart på varje regions befolkning, och tar inte hänsyn till eventuella besökare.

Men Emma Spak på SKR säger att regionerna gemensamt kan komma att ansöka om en omfördelning av vaccin om det är så att vissa regioner vaccinerar många som kommer utifrån.

– Man kan inte ändra fördelningsnyckeln, men att det då skulle kunna göras en kompensation om man haft ett omfattande inflöde. Men det måste i sådana fall ske på Folkhälsomyndighetens nivå.

Badhytter i Skanör. Region Skåne är en av de regioner som oroas över att sommargäster från andra regioner kan orsaka vaccinbrist.

PODD Vaccinsamordnaren: ”Nu vänder det uppåt”

Aftonbladet Daily med Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

51% RABATT

790 SEK

Klippning inklusive färgning

Hos Dark & Bright

50% RABATT

1750 SEK

Rekond hos Stationens Bilvård

Utvändig tvätt med avfettning, fälgtvätt och schamponering sam...

76% RABATT

1450 SEK

Onlinekurs i Microneedling

Inga förkunskaper krävs

75% RABATT

249 SEK

Komplett tandundersökning

Hos Crown Clinic

50% RABATT

495 SEK

Lyxigt massagepaket, 90 min

60 min meridian detox-massage och 30 min fotvård

50% RABATT

900 SEK

Flyttstädning från Vogo Städservice

Inkl. fönsterputs och tre dagars nöjd-kund-garanti

50% RABATT

125 SEK

Hårborttagning med vaxning hos Beauty By Patcharin

Lämplig för känslig hud

66% RABATT

1295 SEK

Onlineutbildning i browlift

Lär dig göra tjockare, fylligare och snyggare bryn

67% RABATT

699 SEK

Permanent hårborttagning hos NOIR by M

3 behandlingar ingår

50% RABATT

399 SEK

Däckbyte med tvättning av fälgar + däckhotell

Däckhotell för en säsong

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaläget i Malmö och Skåne

ÄMNEN I ARTIKELN

Skåne

Skåne län

Malmö

Region Skåne