Nyheter

Pakistan och Turkiet till attack mot Macron

Av: 

TT

NYHETER

Pakistan kallar upp Frankrikes ambassadör i protest mot president Emmanuel Macrons uttalanden om islamism efter ett uppmärksammat lärarmord i Paris.

Turkiets president Erdogan uppmanar till bojkott av franska varor. Men från EU-håll uttrycks stöd för Macron.

"Pakistan fördömer systematiskt islamofobiskt kampanjande under yttrandefrihetens täckmantel", lyder ett uttalande från Pakistans utrikesdepartement som lämnats till den franske ambassadören.

Pakistans premiärminister Imran Khan kritiserade i helgen Macron, sedan den franske presidenten försvarat rätten att publicera satiriska bilder av profeten Muhammed och fördömt islamism.

"Det är olyckligt att han har valt att uppmuntra islamofobi genom att attackera islam i stället för de terrorister som utför våld, vare sig det är muslimer, vitmakt-aktivister eller ideologiska nazister", skrev Khan på Twitter.

Bakgrunden till uttalandena är mordet för två veckor sedan på den franske läraren Samuel Paty, som visat Muhammedkarikatyrer under en lektion om yttrandefrihet.

Rätten att visa upp sådana bilder är av symbolisk vikt i Frankrike. Det franska skolsystemet har en lång tradition av sekulära värderingar och religiösa symboler som muslimska slöjor, kristna kors och judiska kalotter är inte tillåtna.

"Vill åt vår framtid"

Macron försvarade efter mordet sekularismen och yttrandefriheten i landet och sade i ett känslosamt tal att "vi inte kommer att överge karikatyrer" med hänvisning till lärarens uppvisande av bilden. Han sade även att "islamister vill åt vår framtid".

I det ultrakonservativa Pakistan, där blasfemi är förbjudet och kränkningar av islam kan kan leda till dödsstraff, har frågan rört upp starka känslor.

Även Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har reagerat starkt på Macrons uttalanden. Erdogan uppmanade i helgen Macron att göra ett "psyktest", varpå Frankrike kallade hem sin ambassadör från landet.

I ett tv-sänt tal under måndagen jämförde Erdogan vad han kallar den islamofobiska stämningen i Europa med förföljelsen av judarna före andra världskriget. Han uppmanade även till bojkott av franska varor, rapporterar AFP.

– Precis som det sagts "köp inte turkiska varor" i Frankrike, riktar jag samma uppmaning till mitt folk. Beröm inte franska produkter, köp dem inte, säger Erdogan.

Europa försvarar

Erdogans uttalanden fördöms från EU-håll. Tysklands förbundskansler Angela Merkel kallar Erdogans uttalanden för "en ärekränkning" och kritiserar den turkiske ledarens ordval. Kritik har även kommit från Grekland, Nederländerna och Italien.

"President Erdogans ord riktade mot president Emmanuel Macron är oacceptabla. Nederländerna står fast i sitt stöd till Frankrike och de gemensamma värdena inom EU", skriver Nederländernas premiärminister Mark Rutte på Twitter .

Italiens premiärminister Giuseppe Conte uttrycker "fullständig solidaritet" med Macron och kallar Erdogans utspel oacceptabelt.

"Personliga skymford underlättar inte EU:s strävan att driva en positiva agenda gentemot gentemot Turkiet", skriver han på Twitter.

ANNONS EXTERN LÄNK

25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns – handla här

Åhléns

Publisert: