Nio nya smittade minkfarmar - "bedrövligt"

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2020-11-05

I Danmark avlivas alla minkar, inklusive avelsdjuren, sedan en muterad form av coronavirus uppstått på Jylland. Arkivbild.

Coronautbrott har konstaterats på ytterligare nio svenska minkfarmar. Samtliga ligger i närheten av den första drabbade gården i Sölvesborg i Blekinge.

– Jag är inte förvånad, men det är bedrövligt, säger Jörgen Martinsson, vd för Svensk mink.

På svenska minkfarmar genomförs alltid så kallad pälsning i början av november, vilket innebär avlivning av alla djur utom de som ska behållas för avel. Därför följer Sverige inte i nuläget den väg som Danmark valt - där ska samtliga cirka 15 miljoner minkar inklusive avelsdjur avlivas.

– Vi har inte sett den muteringen av virus i Sverige, som man har sett i Danmark, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket.

Han konstaterar att ungefär 80 procent av de svenska tamminkarna kommer att avlivas i samband med pälsningen.

Bland minkar och människor på Nordjylland har en ny mutation av coronavirus börjat sprida sig och därför uppmanas invånarna i sju jylländska kommuner att inte resa utanför kommungränsen.

– En mutation kan utgöra en risk för att framtida vacciner inte fungerar som de ska. Det är därför nödvändigt att avliva alla minkar, sade Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) när hon offentliggjorde beslutet.

Pälsen exporteras

Svenska myndigheter har inga krav på att pälsen från tidigare coronasmittade minkar ska destrueras.

– Det är sannolikt kort tid som viruset kan överleva på ytan i pälsen, så jag skulle säga att redan efter någon vecka finns det ingenting kvar, säger Håkan Henrikson.

I Nederländerna och Danmark drabbades minkfarmar av coronautbrott långt tidigare och utvecklingen i dessa länder har lett till förhöjd vaksamhet i Sverige. Alla självdöda djur har skickats in för analys hos Statens veterinärmedicinsk anstalt. Det var så det första svenska fallet upptäcktes i oktober.

– Vi skickade in väldigt mycket kroppar i början på veckan och det är de som nu har analyserats och visar på en betydligt mer utbredd smittspridning än vad vi har haft tidigare, säger Jörgen Martinsson.

På några av de nio gårdarna har smitta även upptäckts bland människor, men inte alla, enligt Martinsson.

Storlek en riskfaktor

I Danmark har man tidigare konstaterat att de största riskfaktorerna för att en minkfarm ska drabbas är gårdens storlek och dess närhet till andra gårdar med smitta.

Men det är fortfarande oklart hur smittan sprider sig mellan minkgårdar. En av hypoteserna är att vilda djur, som exempelvis måsar, kan bära den med sig. Nyligen visade det sig att en mås i Danmark hade virus utanpå sin fot, utan att själv vara smittad, och måsar flockas ofta kring gårdarna, speciellt när minkarna fodras.

Sverige är alltså nu uppe i tio smittade gårdar, medan Danmark har 207. Den största skillnaden mellan svensk och dansk minknäring är storleken. Medan Sverige har ett 40-tal minkfarmar är Danmark världens största exportör med cirka 1 100 uppfödare.

– Det som påverkar är den enorma djurtätheten man har i vissa områden, säger Håkan Henrikson.

Följ ämnen i artikeln