Öronbedövande jubel i Bidens hemstad efter segertalet

Av: Emelie Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

WILMINGTON.
Glädjeyra och hopp när Joe Biden höll sitt historiska segertal i hemstaden Wilmington i natt.
USA:s nyvalda president talade om hur han nu ska ena ett splittrat land.
– Vi behöver någon som kan hela oss igen, säger Laura Friedman, 21.

Det har varit en fyra dagar lång känslomässig bergodalbana för många väljare. Men med ett utökat försprång i Pennsylvania stod det klart under lördagen:
USA:s nästa president heter Joe Biden.
Efter beskedet vallfärdade tusentals människor till Chase Center i Wilmington för ögonblicket de väntat på – ett segertal.

Folkmassan hurrar när Bidens bilkortege svänger in på parkeringen innanför stålstaketet. 

Tusentals människor hade samlats vid Chase Center i Wilmington för att se talet på storskärm.
Foto: Pontus Höök
Tusentals människor hade samlats vid Chase Center i Wilmington för att se talet på storskärm.
Foto: Pontus Höök
Laura Friedman, 21 och Danielle Jones, 22 från Wilmington var på plats.

Det gör även vännerna Laura Friedman, 21, och Danielle Jones, 22 som bor tillsammans i Wilmington, och säger att de vill vara på plats för att uppleva ett historiskt ögonblick.
– Det har varit ett avgörande val för så många i människor i Amerika: för Black Lives Matter, kvinnor, minoriteter och homosexuella. Det är som om vi får upprättelse, säger Danielle.
– En stor tyngd har lättat från våra axlar. Så mycket stod på spel i detta valet. Folk visade att de står upp för vad de tror på, fyller Lauren i.

På parkeringsplatsen i Wilmington har flera klättrat upp i lyktstolpar och ställt sig på biltakenBiden-flaggor har förvandlats till mantlar och ett hav av människor viftar med blå ljusstavar mot den svarta natthimlen. Stundtals förvandlas området till ett gigantiskt dansgolv.

Foto: Pontus Höök
Foto: Pontus Höök


Euforisk allsång

Valrörelsen som komplicerats av en pandemi har varit lång – och lett fram till det här förlösande ögonblicket. Många beskriver hur oro bytts ut mot glädje. Och när låten ”Where is the love” spelas, förenas Biden-väljarna i euforisk allsång.

Foto: Pontus Höök
Foto: Pontus Höök
Yasmine Ali, 21, körde i två timmar för att vara på plats.


Yasmine Ali, 21, kände sig så inspirerad av Bidens vinst att hon ensam körde i två timmar för att vara på plats. Hon är en förstagångsväljare i Pennsylvania – en av de avgörande röster som kan ha lyft den 77-årige demokraten hela vägen fram till Vita Huset.
– Jag känner mig överväldigad. Trump har haft stora valmöten, men vi Biden-väljare har nästan aldrig fått fira tillsammans på det här sättet. Så jag är upprymd och väldigt glad över att få dela den här stunden med många andra, säger hon.

När blivande vicepresidenten Kamala Harris intar scenen jublar människor och lyfter nävarna i segergester medan de skanderar “Kamala, Kamala”.

– Jag må vara första kvinnan på ämbetet – men inte den sista, sa Harris från scenen.

Foto: Pontus Höök
Stundtals förvandlades parkeringen till ett stort dansgolv.
Foto: Pontus Höök

Öronbedövande jubel

När hon presenterar den nya presidenten inför hans hembygd blir jublet öronbedövande.

Joe Biden nämner knappt Donald Trumps namn från scenen, men adresserar alla de som röstat på den sittande republikanske presidenten. Och de är många: 70 miljoner amerikaner.
– Jag kommer inte att vara en president som splittrar, utan en som enar. Vi är inte röda och blåa stater – vi är de Förenta Staterna, sa Biden i segertalet.
– Jag kommer att jobba lika hårt för de som inte röstade för mig, som för de som gjorde det.
Studenterna Danielle och Lauren står tätt ihop och lyssnar på Biden med knäppta händer medan deras ansikten lyses upp av storbildsskärmen.

– Jag grät ungefär fem gånger. Det var så känslosamt och hoppfullt, säger Danielle Jones efteråt.
Lauren Friedman håller med.
– Det var fint att se en kompetent president för en gångs skull. Han sprider hopp och kärlek, vilket är en kontrast till vad vi sett de senaste fyra åren. Vi behöver någon som kan hela oss igen.

Kvällen kulminerar i konfettibomber, fyrverkerier och lysande drönare som bildar USA:s karta och skriver Bidens namn på himlen till tonerna av saxofonriffet i ”Simply the best”.
Väljaren Yasmine Ali känner sig lättad efter en vecka av intensiv nervositet.
– Det är underbart att få vistas i en atmosfär där vi alla får känna samma upprymdhet inför framtiden. Bidens tal var inspirerande och det var fantastiskt att äntligen få höra någon som lät som en president igen.

Foto: Pontus Höök
Pontus Höök och Emelie Svensson på plats i Wilmington, Delaware.
Publicerad:

LÄS VIDARE