Coronapandemin

Åtta mellanchefer i kommunen smet före i vaccinkön

Uppdagades på videomöte: ”Jättetråkigt, det blev helt fel”

Av: 

Natalia Kazmierska

NYHETER

Nu kommer fler rapporter om hur prioritetsordningen rundats av personer på toppositioner i kommunerna.

Åtta chefer inom äldreomsorgen i skånska Kävlinge har fått vaccin – samtidigt som hemtjänstens personal inte ens kunnat boka tid för sprutan.

– Där blev det en missuppfattning kring informationen och det är ju helt galet, säger omsorgschefen Ann-Louise Christensen.

Anställda inom hemtjänsten i Kävlinge kommun står på tur att få vaccin mot covid-19, men hittills har bara enstaka i personalen som arbetar med hemvård av äldre hunnit få första sprutan. Nu visar det sig att deras chefer däremot gått före i kön.

Fusket uppdagades på ett videomöte där äldreomsorgens chefer medverkade. Där kom just frågan upp om hur kommunchefer smitit före vaccinkön på andra håll i landet, enligt Ann-Louise Christensen, chef över omsorgsförvaltningen i Kävlinge.

– Vi hade ett möte med alla cheferna. Det var i samband med att Sydsvenskan skrev om sånt här förra veckan. Och då sa jag, hoppas inte det där har hänt här i Kävlinge? Och då visade det sig att åtta stycken hade fått vaccin. Alla var ju liksom ärliga med det, alla som fått vaccinet har insett att det blev fel.

Har kontor nära gruppboenden

Enligt Ann-Louise Christensen hade det uppstått oklarheter kring prioriteringsordningen, då många av de aktuella cheferna har sina kontor i närheten av exempelvis servicelägenheter och gruppboenden för äldre med hemvård.

Åtta chefer inom hemtjänsten i Kävlinge har tagit sin första vaccinspruta, före personalen. ”Helt fel”, säger omsorgschef Ann-Louise Christensen.
Det eftertraktade vaccinet mot covid-19. Här syns använda ampuller från Pfizer/Biontech.

– Det hade blivit osäkerhet kring den här benämningen ”omvårdnadsnära arbete”. Vilket jag tycker är tydligt, för det är ju inte chefer, de är ju inte inne och gör det omvårdnadsnära arbetet. Men utifrån att de har sin basplacering ute i verksamheten, nära de boende och nära medarbetare, därav hade det hänt. Men det är helt fel. Tack och lov att vi upptäckte det, säger hon.

Omkring 300 omsorgstagare i kommunen ska ha fått första dosen vaccin, samt 200 anställda på särskilda boenden, som ingår i fas 1. Bara ett 30-tal av personalen i hemtjänsten har hunnit få fått erbjudande om vaccin.

Enligt omsorgschefen har man nu förtydligat vem som ska ha vaccinet och när, för att undvika att fler smiter förbi kön.

Drygt 32 000 personer bor i Kävlinge kommun i Skåne.

PODD Den tredje vågen?

Aftonbladet Daily med Nivette Dawod, coronareporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Beställ den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Därför hotar vaccinplanen att spricka

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Kävlinge

Coronaviruset

Vaccin

Covid-19

Skåne

Äldrevård