IS-kvinnor tillbaka i Sverige efter turkisk utvisning

Uppdaterad 2021-02-09 | Publicerad 2021-02-08

De svenska kvinnorna kämpade in i det sista för terrorsekten IS.

Nu har de utvisats från Turkiet – och fått svensk hjälp med pass och dna-tester.

– Hon är hemma i Sverige nu, säger en anhörig till en av kvinnorna.

Svenska ambassaden i Turkiet hanterade förra året flera ärenden med svenska IS-kvinnor. Kvinnorna tillhörde anhängarna till terrorsekten som vägrade ge upp när byn Baghouz bombades vintern 2019.

När de till slut greps fördes de till flyktinglägret al-Hol i Syrien. Förra året lyckades flera av dem fly och ta sig till Turkiet där de stoppades av gränsvakter och fängslades.

I handlingar från svenska ambassaden i Ankara framgår att svenska myndigheter arbetat med att få åtminstone en av kvinnorna till Sverige. De mesta i handlingarna omfattas av sekretess, men det går att utläsa att turkiska myndigheter kontaktade ambassaden under våren 2020 om ”illegala svenska migranter”. 

Två kvinnor i flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien.

Ansökt om folkbokföring

Svenska ambassaden i Ankara och utrikesdepartementet i Stockholm hade förra året tät kontakt om kvinnorna. Arbetet hanterades bland annat av ministerrådet Magnus Collett. Ambassaden såg till att UD ordnade resehandlingar och dna-test för moderskap. I september förra året skickade ambassaden ett stämplat brev om kvinnorna direkt till turkiska regeringen. Innehållet i brevet omfattas dock av sekretess.

Aftonbladet har genom källor med insyn fått fram identiteten på två kvinnor som satt fängslade i Turkiet. En av dem, en 26-årig svensk medborgare ifrån Stockholm, återvände i slutet av förra året till Sverige med sina två barn. 

Kvinnan står fortfarande som utvandrad i folkbokföringsregistret men en handläggare på Skatteverket berättar att hon nyligen ansökt om att få bli folkbokförd i Sverige på nytt. 

Barn omhändertagna

Aftonbladet har sökt ansvariga på Utrikesdepartementet, men ingen vill ställa upp på en intervju. Presstjänsten skickar i stället ett skriftligt uttalande:

”Kvinnor och barn som tidigare befunnit sig i nordöstra Syrien har utvisats till Sverige av Turkiet. Inför utvisningen har ansökningar om pass hanterats av ambassaden enligt gällande regelverk.”

Varken UD eller Säkerhetspolisen, Säpo, vill uppge hur många kvinnor som utvisades till Sverige under förra året. Säpo skriver i ett mejl att en rad olika myndigheter kopplas in gällande personer som återvänder från IS-kontrollerade områden, bland annat polisen och socialtjänsten.

Aftonbladet har sökt ansvariga på Utrikesdepartementet, men ingen vill ställa upp på en intervju.

Om svenska medborgare återvänder med barn kan myndigheter tvångsomhänderta barnen. Senast för två veckor sedan beslutade en domstol i västra Sverige att barnen till en nyligen återvänd IS-kvinna skulle omhändertas. ”Barnen bedöms behöva skyddas från sin mamma utifrån att det är oklart viket samröre hon har med IS. Enligt Säkerhetspolisen har XX ingått i ett våldsbejakande islamistiskt sällskap sedan länge och det finns ingen orsak att ifrågasätta dessa uppgifter.” skrev domstolen.

Säpo arbetar aktivt

På frågan om de återvändande kvinnorna övervakas av Säpo svarar myndigheten:

”Säkerhetspolisen aktivt arbetar med att följa upp och bedöma personer som återvänder från konfliktområden. Vi bedömer om de har avsikt och förmåga att begå terroristbrott i Sverige. Exakt vilka eventuella åtgärder som sedan vidtas kan vi inte gå närmare in på då det riskerar att störa vårt operativa arbete.”

I maj 2019 bistod UD med att hämta den dödade IS-terroristen Michael Skråmos sju barn till Sverige. Aftonbladet har också rapporterat om att svenska regeringen arbetat intensivt med att få hem flera föräldralösa barn som har svenskkoppling.

Några vuxna medborgare är inte aktuellt att evakuera från lägren i nordöstra Syrien, meddelar UD:s presstjänst: ”Den lokala administrationen har ambitionen att lagföra dem. Vi avvaktar brottsutredningarna och eventuell lagföring. ”