Så firar världen corona-nyår

Publicerad 2020-12-29

Kyssförbud på tolvslaget, fyrverkerier på tv och inställda folkfester.

När världen firar in det nya året under pandemin är inget sig likt – med ett undantag.

Nytt år, nya möjligheter. Nyårsafton upplevs av många som en viktig brytpunkt – det gångna året läggs på hyllan och vi blickar med pirrig förtjusning mot ett nytt liv på andra sidan tolvslaget.

Något som lär kännas särskilt angeläget efter pandemiåret 2020. Men coronaviruset, som fått en hel värld att stanna, sätter även stopp för efterlängtade glädjefester världen över.

Flera bombastiska firanden ställs in. I Australien skärps restriktionerna i Sydney. Invånarna i delstaten New South Wales uppmanas att stanna hemma för att avnjuta stadens välkända sju minuter långa fyrverkerishow på tv istället. Max antal personer som får samlas ute sänks från 100 personer till 50, rapporterar The Guardian.

– När klockan slår tolv på nyår den 31 december vet jag att det är en känslomässig stund där vi vill kramas och kyssa alla omkring oss. Jag vill be om absolut återhållsamhet, säger Gladys Berejiklian, premiärminister för New South Wales.

Nyårsfirande i Sydney.

Utegångsförbud och stoppade konserter

Det blir även betydligt tommare på Rio de Janeiros stränder i Brasilien på nyårsafton i år, efter skärpta coronaregler. I normala fall samlas miljontals människor vid havet för att skåla in det nya året, men i år får bara de som bor i närheten komma.

I Danmark spärras Rådhuspladsen i centrala Köpenhamn av helt under nyårsafton, för att undvika stora folksamlingar med festglada människor som annars brukar flockas på torget.

Max tio personer får samlas utomhus på andra platser i staden.

Frankrike har utegångsförbud efter klockan 20. I Spanien brukar tusentals människor samlas på Puerta del Sol i Madrid, där de äter tolv druvor och ringer i klockorna på Real Casa de Correos tolv gånger. I år har dock festligheterna förbjudits helt och firande på offentliga torg och gator är inte tillåtet, rapporterar Local.

I London trängs vanligtvis över 250 000 människor på Themsens stränder när Big Ben ringer in det nya året – signalen för att starta en magnifik ljus- och fyrverkerishow som lyser upp ikoniska landmärken. I år blir det dock inte av.

Nyårsfirande i London.

Dubai – ett undantag

Skottland följer Londons exempel. Firandet i Edinburgh, där en hel gata vanligtvis stängs av för dans och levande musik inför det stora nyårsfyrverkeriet, görs om till ett digitalt evenemang. Skottarna får istället följa firandet från tv-sofforna.

Det samma gäller för invånarna i USA, framförallt festande i New York och Las Vegas. Spektakulära fyrverkerishower levereras i år virtuellt. Även i Tokyo stoppas stora nedräkningsfester och konserter.

Dubai däremot, vars nyårsfirande är enormt, kommer att vara ”detsamma” enligt myndigheterna. Dock med krav på fysisk distansering på gator och torg. Det överdådiga fyrverkerispelet kommer att vara centrerat kring världens högsta byggnad, Burj Khalifa.

 

Hur ska du fira nyår?

Denna chatt är stängd.

  • Sophie Stigfur
    29 dec 2020

    Tack för att ni delat med er allesammans! Vi möts igen på självaste nyårsafton, då vi givetvis har en sprudlande chatt igång tillsammans med er alla ❤️ Tills dess; ett varmt gott nytt år från oss alla här på redaktionen till er!

  • 29 dec 2020

    Det blir till att jobba, gjorde det även under julhelgen, men hoppas att 2021 blir ett snällare år mot oss alla

    Jobbar i vården
  • 29 dec 2020

    Blir en mindre nyårsfest med en 12 av mina närmsta vänner. Får bli taxi dit och hem så man undviker kollektivtrafiken. Gott nytt!

    Dennis
  • 29 dec 2020

    Ensam med mina hundar varav den ena är otroligt rädd för raketer. Har sen jag skaffade min första hund för 25 år sedan alltid varit hemma med mina hundar. Blir potatiskaka och kycklingfile och nåt annat grötigt såklart😊

    Anette
  • 29 dec 2020

    Vi, två vuxna och två barn, firar bara vi hemma med god mat och massa godsaker.

    Vi går ut vid tolvslaget och skjuter lite fyrverkerier!

    Sthlm

ANNONS