Trump uppmanar till protester när valresultatet ska klubbas igenom

Publicerad 2021-01-06

WASHINGTON D.C. Donald Trump uppmanar till ”vilda protester” under onsdagen – samtidigt som kongressen ska klubba igenom det slutgiltiga valresultatet.

Nu samlas högerextrema grupper i huvudstaden, nationalgardet förbereder sig på våldsamma sammandrabbningar, och borgmästaren vädjar om att allmänheten ska hålla sig undan.

– Vi har alla ingredienser för en våldscocktail på plats, säger Harvard-professorn Steven Levitsky, som oroar sig över hur republikanerna urholkar den amerikanska demokratin.

USA:s kongress samlas i dag för att godkänna Joe Biden som landets nya president. 

Vanligen är processen en ren formalitet – men kantas den här gången av dramatik i Washington D.C.

Över ett dussin republikanska senatorer har på förhand lovat att de kommer att utmana certifieringen av elektorsrösterna.

Samtidigt har Donald Trump uppmanat till kaos, och eldar på sina supportrar i hopp om att de ska vallfärda till huvudstaden för ”vilda protester”.

– Tyvärr är jag inte överraskad, säger Steven Levitsky, 52, statsvetare, som specialiserat sig på demokratifrågor och är författare till boken ”How Democracies Die”.  

– Ända sedan dag ett har vi sett ett liknande mönster från Donald Trump. Men nu ser vi allt tydligare att han är en demagog och en ledare med auktoritära drag, fortsätter han.

Ska smuggla in vapen

Hängivna Trump-supportrar, men även våldsbejakande högerextrema grupper som Proud boys, kommer stråla samma i centrum för att protestera mot valresultatet under onsdagen. Många hoppas in i det sista på att stoppa Bidens utnämning.

Och det finns planer på att göra mer än att bara vifta med Trump-flaggor: I onlineforum och krypterade chattrådar diskuteras våld, hur man bäst smugglar in vapen på området, och uppmaningar om att inrätta ett ”beväpnat läger”, rapporterar Washington Post.

Gator kring Vita huset och kongressen är avspärrade för biltrafik, och butiksfasader har spikats igen inför protesterna. Borgmästaren uppmanar allmänheten att hålla sig undan stadens centrala delar, samtidigt som både polis och nationalgardet nu förbereder sig för våldsamma sammandrabbningar.

Kastar bränsle på elden

Trots varningarna, fortsätter Trump mana till stora protester, och kommer själv hålla tal till supportrar söder om Vita huset. 

Steven Levitsky anser att Trump kastar bränsle på elden genom sina utspel, men säger att det inte är första gången. I våras, när maskerade personer med vapen dök upp vid kongressbyggnaden i Michigan och krävde att guvernören skulle häva coronarestriktionerna i delstaten, visade Trump exempelvis sitt stöd för de beväpnade demonstranterna. 

 – Trump har aldrig visat att han förstår konsekvenserna av sådana uppmaningar. Den här typen av skador på demokrati ackumuleras, och det innebär att landet är i fruktansvärt skick på sikt, säger statsvetaren. 

Över 70 miljoner amerikaner röstade på Trump i presidentvalet, och undersökningar visar på att en majoritet av dem fortfarande tror att valet har stulits från dem, trots att det inte finns bevis för omfattande valfusk. Det är vansinne och hemskt, enligt Levitsky.

– Tänk, tusentals kommer protestera för hans skull, och flera av dem hotar om våld på nätet. Men jag undrar – hur många är faktiskt villiga att skjuta andra människor? Det är trots allt stor skillnad på att gå från ord till handling – för de flesta, säger han.

Harvard-professorn Steven Levitsky befarar att  rösträkningen kan bli präglad av våldsamheter.

Fyra knivskärningar – 33 gripanden

För knappt en månad sedan drabbade Trump-supportrar och vänstergrupper samman nattetid efter en liknande marsch i DC, vilket ledde till fyra knivskärningar och 33 gripanden.

Levitsky tror att det kan bli våldsamheter även under onsdagen, men det är inte de kortsiktiga händelserna som oroar honom mest.

– För mig är det växande stödet till Trumps påståenden om valfusk från allierade inom Republikanerna desto mer oroväckande – det är rent av farligt, och överraskande. De inser att det innebär en politisk kostnad att sätta på tvären mot Trump, eftersom att basen stöttar honom, och nu sätter flera senatorer sina karriärer före grundlagen. Det är sådant som håller mig vaken om natten.

Fyra knivskärningar och 33 gripanden var resultatet av sammandrabbningar mellan vänstergrupper och Trump-supportrar i Washington DC, i början av december.

När ett dussin republikanska senatorer idag försöker avslå röster från delstater som Trump anklagat för valfusk, kan det leda till att båda kamrarna överlägger i två timmar, och sedan en omröstning. Processen spås ta tid, eftersom det gäller flera delstater, och håller troligen på ända till torsdag.  

Experter menar att senatorerna mest skapar politisk teater, men Levitsky anser att det är värre än så. Trump och andra partitoppar urholkar den amerikanska demokratin genom sitt agerande. Och vägen framåt kan bli skakig för nationen.

– Vi befinner oss på outforskad mark. Om republikanska basen är villiga att stötta en slags politisk kupp, men misslyckas, då finns en risk att de arbetar på en bättre plan för framtiden. Allt detta kan även leda till att det amerikanska folket inte längre litar på våra institutioner. Och att de till råga på allt stöttar politiska ledare som vill förstöra våra institutioner, säger han.

”En våldscocktail”

Många väntade sig att det skulle bli våldsamheter i landet redan kring valdagarna i november, men stora sammandrabbningar uteblev. Levitsky tror det är möjligt att vi kan se ökade spänningar nu.

Fler vapen och större polarisering ökar risken för en ”våldscocktail”, menar Levitsky.

–Vi har alla ingredienser för en våldscocktail på plats: Republikanerna håller på att radikaliseras, vi har mycket vapen och polarisering i landet. Dessutom köper Trumps bas hans galna konspirationsteorier. Det skapar sannerligen en grogrund för våld.

Trumps tidigare säkerhetsrådgivare, Michael Flynn, har i intervjuer lyft idén om att Trump kan införa undantagstillstånd i vågmästarstater, och med hjälp av militär göra om valen där. Enligt uppgift ska Trump ha lekt med tanken, men förslaget ska ha skjutits ned.

Harvard-professorn är säker på att Trump är kapabel till att diskutera en sådan sak, på grund av hans auktoriära tendenser. Men är bensäker på att Trump inte har den typen av makt.

– Vi har inget bevis – noll – på att militären skulle gå med på det. Det är åtminstone något som skiljer oss från hur det ibland gått till i exempelvis Latinamerika. Den civila kontrollen över militären verkar intakt, och det är goda nyheter.

Pressen på Pence

De senaste dagarna har Donald Trump ökat pressen på vicepresidenten Mike Pence. Han styr över processen i kammaren när elektorsrösterna godkänns, en roll som främst är ceremoniell. Men Trump vill att Pence tvingar frågan om valvinsten till representanthuset eller högsta domstolen. 

Trump ökar pressen på vicepresident Pence.

Under måndagen twittrade Trump att ”vicepresidenten har makt att refusera bedrägliga elektorer” – ett påstående som inte stämmer. Under valmötet i Georgia häromdagen underströk Trump att han hoppas att Mike Pence hjälper till. 

– Han är en bra snubbe, men om han inte ställer upp, då kommer jag inte att gilla honom lika mycket, sa Trump till publiken. 

När Pence och Trump åt lunch under tisdagen ska vicepresidenten dock ha förklarat att han inte har makt att blocka Biden som ny president, rapporterar New York Times. 

Statsvetaren Steven Levitsky säger att han inte är övertygad på att Pence gör det rätta, men hoppas på det.

– Vem vet? Men det enda republikanerna kan göra är att skapa kaos och delegitimera Biden-administrationen. De kan inte stoppa processen på riktigt – Pence kan inte göra något för att Trump ska bli president de kommande fyra åren. Om han vägrar vore det en skamligt slag mot våra normer – det skulle vara rent performativt.

Radikaliserat partiet

I dagsläget anser Levitsky att Republikanerna har radikaliserats under Trump, till den grad att de fått allt mer gemensamt med Västeuropas högerextrema partier, och blivit mer som Ukip i Storbritannien, eller Freedom party i Österrike.

– Skillnaden är att vi i USA har ett tvåpartisystem, där i princip halva landet röstar på dem. I andra länder måste de partierna vinna genom en koalition. Man skulle kunna säga att det är som om ni i Sverige bara kunde välja mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, säger han.

För att plåstra ihop det splittrade USA och undvika en urholkning av demokratin, tror han att det kommer avgöras av vilken väg Republikanerna tar: Om de fortsätter vara ett Trump-parti, eller leds av mittenrepublikaner. 

– Jag tror att det bästa för demokratin i USA vore om man skapar en bred politisk koalition framöver. Att republikaner som inte längre känner sig hemma i partiet, krokar arm med mitten- och vänsterdemokrater. De måste hålla samman. Men det kommer betyda att båda sidor måste offra vissa saker, för att övervinna Trumpismen. Demokratin är en värdefull sak som vi tagit föregivet, och vi har underskattat risken att förlora den.