SMHI varnar för plötslig ishalka

Publicerad 2020-12-25

Först kom snövarningen och nu varnar SMHI för plötslig ishalka i mellandagstrafiken.

Ett regn- och snöväder ser ut att dra in över Västsverige och trafikläget kan bli svårt.

– För de som måste resa vill vi vädja om att i första hand hålla avstånd, att välja säkra vägar och att anpassa hastigheten efter rådande väglag, säger Maria Krafft, på Trafikverket i ett pressmeddelande.

Inför julhelgen varnade SMHI för att det kunde bli ett besvärligt läge i trafiken när vinterns första snö skulle falla på flera håll i landet. Nu efter julen kommer nästa varning till trafikanterna: plötslig ishalka.

SMHI gick under juldagsförmiddagen ut med en klass 1-varning för ishalka i Västsverige.

Varningen gäller för lördag eftermiddag när regn och snöfall drar in över Vänerlandskapen. Regnet kan falla på kalla vägytor och då kan plötslig ishalka uppstå.

SMHI varnar även för snöbyar i Uppland under fredagen.

Anpassa avståndet

I genomsnitt behöver drygt 100 personer uppsöka vård på akutsjukhus varje dag på grund av olyckor i jultrafiken, enligt Trafikverket. På grund av den rådande pandemin och vårdens ansträngda läge uppmanar därför Trafikverket alla trafikanter att hålla extra avstånd i jultrafiken – speciellt när det är svårt väglag.

Trafikverket övergripande råd är: Res bara om du måste, kör försiktigt och ta hänsyn till andra trafikanter och håll avstånd på vägarna.

– För de som måste resa vill vi vädja om att i första hand hålla avstånd, att välja säkra vägar och att anpassa hastigheten efter rådande väglag, säger Maria Krafft, måldirektör trafiksäkerhet Trafikverket i ett pressmeddelande.

Följ ämnen i artikeln