Långa väntetider för körkort: ”De första proven är om två månader”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Efter en fartfylld sommar för Trafikverket väntar nu trafikstockning i höst för den som vill boka ett prov för personbil.

Tiderna för nästa körprov ligger i december.

– Just nu jobbar vi övertid för att möjliggöra fler provtillfällen, säger Kristina Hagberg, ansvarig chef för förarprov på Trafikverket.

Sommaren inleddes med kötider som drog iväg med en väldig fart. Men än väntas inte kötiderna att bromsas in inför hösten. Väntetiderna för körprov för personbil är drygt två månader i hela landet för den som gör provet för första gången. För den som gör omprov är väntetiden ännu längre. Det gäller både för teoriproven och uppkörning. I vanliga fall tog det ungefär två veckor för att få en lucka på den teoretiska delens parkeringsplats.

– Det beror dels på coronapandemin, vilket gjort att vi inte kan ta in lika många i provsalarna. Det andra är att det finns ett behov av att göra fler omprov på den teoretiska delen, säger Kristina Hagberg, chef för förarproven på Trafikverket.

Kristina Hagberg, ansvarig chef för förarprov på Trafikverket.
Foto: Ola Hedin/Trafikverket
Kristina Hagberg, ansvarig chef för förarprov på Trafikverket.

”Jobbar övertid”

Trots de långa väntetiderna försöker nu Trafikverket lösa situationen på olika sätt. Det är även flera som avbokar sina körprov då de inte klarat teoriprovet vilket gör att fler tider blir tillgängliga.

– Just nu försöker vi lösa det med fler provtillfällen, jobba övertid och att ha extra anställd personal, säger Kristina Hagberg.

Allt började i mars då trafikverket drog ner hälften av tillfällena för proven.

– Men vi har sakta men säkert ökat antalet tillfällen, med vidtagna skyddsåtgärder. Exempelvis har vi möblerat om i provsalarna för att få plats med ytterligare platser men med möjlighet att hålla avstånd.

Foto: TT
Vill du ta körkort? Då kan du få vänta ett tag.

”Ha inte bråttom”

Trots att det finns strötider inom två månader, så pekar Kristina Hagberg på att det är viktigt att förbereda sig inför proven.

– Ha inte för bråttom med pluggandet, då tjänar du både i pengar och tid. Ifall man vill göra ett prov, rekommenderar jag att man bokar in en tid långt fram, och sedan säkerställer att man är klar med utbildningen tills dess, säger Kristina Hagberg.

– Det vore ju skönt om vi kunde sätta ett slutdatum. Utmaningen med corona finns så länge den finns i samhället.

Publicerad:

LÄS VIDARE