Coronapandemin

S kräver att Svenonius träder fram: ”Befinner oss i ett kaos”

Av: 

August Håkansson

Ebba Thornéus

NYHETER

Det omfattande strulet med vaccinbokningen fortsätter i Region Stockholm.

Nu kräver oppositionen att Iréne Svenonius (M) träder fram.

– Vi befinner oss i ett kaos och hon är tyst, hon gömmer sig, hon varken svarar på folkets eller oppositionens frågor, säger regionrådet Aida Hadzialic (S).

Aftonbladet har i flera artiklar rapporterat om problemen med vaccinbokningen i Region Stockholm för den stora grupp som i närtid behöver sin andra dos vaccin. Det gäller framförallt dem som vaccinerades i fas 2 och som fick Pfizers eller Modernas vaccin i regionen, där runt en fjärdedel av Sveriges invånare bor.

Många läsare har hört av sig och berättat om uteblivna sms för att boka tid, om problem med att boka tid i appen Alltid öppet och om att det är omöjligt att boka en tid via telefon, trots löften om att det ska gå.

Flera har uttryckt oro, stress och frustration över att inte få sin andra dos inom det rekommenderade intervallet på sex veckor.

– Man blir ju nervös över att inte få tid innan intervallet går ut. Vi har varit isolerade i över ett års tid, ska vi behandlas så här? sade Björn Sundström, 74, från Tullinge till Aftonbladet på måndagen.

”Blivit en kaosregion”

Nu reagerar också oppositionspolitiker i regionen.

– Jag är extremt bekymrad. Region Stockholm har dessvärre blivit synonymt med ”kaosregionen” under den här pandemin, både vad gäller testningen och nu vaccinationerna där vi bottenplacerar oss trots att vi har landets bästa förutsättningar att klara av det här på ett bra sätt, säger oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S).

Hon säger sig vara bekymrad över att så många har problem med att boka tid för vaccination.

– Jag är lika bedrövad som de är. De har all rätt att förvänta sig mer av ledningen i Region Stockholm. De betalar Sveriges högsta regionskatt och de ska få vård efter behov för sina skattekronor.

Aida Hadzialic (S).

Foto: Lotte Fernvall

Svenonius duckar frågor

Aftonbladet har sökt finansregionrådet Iréne Svenonius (M) för att få svar på frågor om vaccinproblemen, men hon hänvisar till regionens vaccinsamordnare.

”Det är naturligtvis tråkigt att höra bilden som målas upp om vaccineringen i Region Stockholm. Och jag ska vara helt ärlig med att vi haft utmaningar. Men vi har också vaccinerat uppåt 84 procent av alla som är 65 år och äldre med en första dos”, skriver Magnus Thyberg i ett mejl till Aftonbladet.

I en intervju med Aftonbladet på måndagen sa Magnus Thyberg att de som hade problem med att boka dos två skulle ringa ett visst telefonnummer för att få tid.

– Om man vet att det snart är dags och inte har fått en tid kan man ringa telefontjänsten för att se om man kan boka en tid, sa han då.

Men via telefonbokningen kunde invånarna bara boka tid för dos ett.

Magnus Thyberg medger nu att det inte går att boka tid för dos två via telefon.

”Den tjänsten är just nu bara tillgänglig för den första dosen, men inom kort kommer de också att kunna hjälpa till att boka in även den andra dosen.”

Han skriver även i mejlet:

”Man behöver inte vara orolig för att inte hinna ta den andra dosen. Har man vaccinerat sig finns den första dosen registrerad i Vaccinera (regionens vaccinationsregister, reds. anm.), så vi vet när den första dosen gavs och vilket vaccin som gavs. Dessutom har vi ett särskilt vaccinationsspår för den andra dosen så vaccin finns reserverat för den gruppen.”

Iréne Svenonius (M).

Foto: Carolina Byrmo

Hadzialic: Svenonius behöver träda fram

Folkhälsomyndighetens statistik visar att Stockholm är sämst i Sverige när det kommer till vaccineringen, bland annat vad gäller andelen som fått sin första dos, andelen som fått sin andra dos och andelen äldre som påbörjat vaccinering.

Aida Hadzialic säger att det är ”extremt oroväckande” att regionen inte har haft en bättre beredskap.

– Jag begärde redan förra sommaren att man skulle ta fram en generalplan för att klara av både testningen och vaccinationen, vi har ju länge vetat att det här skulle komma.

Hon kräver nu att Iréne Svenonius träder fram och svarar på invånarnas frågor om vaccinkaoset.

– Svenonius är ytterst ansvarig för sjukvården i Region Stockholm. Hon kan inte gömma sig bakom en enskild tjänsteman som hon gjort genom hela pandemin. Hon behöver svara på vad hon ämnar göra för att ta ansvar för det här kaosläget som vi befinner oss i. Jag är arg och upprörd, säger Aida Hadzialic.

Vill rusta upp 1177

Förutom att oppositionen kräver en bättre beredskap och bättre resurser till vården i närtid kräver Aida Hadzialic också att 1177 ska stärkas.

– Den tjänsten behöver vara i regionens regi, vi är den enda regionen i Sverige som har outsourcat 1177. Det här är en samhällsbärande infrastruktur som måste fungera.

– Svenonius har styckat upp vården i tusenstals olika delar, vi har landets mest extrema outsourcing av vården. Och nu är vi i ett läge där vi med ena handen inte vet vad den andra gör, säger Hadzialic.

Svenonius: Aida Hadzialic har förvånande högt tonläge

Senare hör Irene Svenonius av sig till Aftonbladet via mejl. Hon skriver att det är ”förvånande att Aida Hadzialic har så högt tonläge”:

Stockholms vaccinering går enligt plan och stockholmarna kan boka dos 2 i takt med att tillräckligt lång tid gått från deras första dos. Ett sms skickas ut 1-2 veckor innan det är dags för nästa dos. Takten av färdigvaccinerade ökar varje vecka. Den hade gått fortare om vi fått hela vår andel vaccin tidigare så att fler kunnat få sin första dos och därmed låg i fas för dos två. Stockholm har fått lägst andel vaccin av alla regioner. Det är inte regionens kapacitet som saknas utan regeringens utlovade sprutor. Ingen ska behöva vara orolig för att inte få sin andra dos som kommer att ges inom rekommenderad tid.”, skriver Svenonius vidare.

 

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Aida Hadzialic

Irene Svenonius

Coronaviruset

Region Stockholm

Covid-19

Stockholm