Frias för åtta år gammalt mord – döms för rån

Jonas Dagson/TT

Publicerad 2021-04-23

Den åtalade mannen frias från misstanken om mord men döms för grovt rån till fyra år och sex månaders fängelse. Arkivbild.

2013 hittades en chaufför död i en brinnande lastbil på Tjörn i Bohuslän. Den rättsmedicinska undersökningen visade att mannen hade strypts innan branden startade.

Åtta år senare åtalades en man, som är i 25-årsåldern, vid Göteborgs tingsrätt misstänkt för mordet. Men rätten friar nu mannen för mordet men dömer honom till fyra och ett halvt års fängelse för grovt rån.

Bakom åtalet ligger ett omfattande utredningsarbete. Släpet till lastbilen kunde kort efter dådet hittas på Hisingen i Göteborg. Genom spår som säkrats på släpet och på lasten har den åtalade mannen efter långt tids sökande kunnat knytas till händelsen.

Flera personer

Åklagaren har hela tiden sagt att gärningen kan ha utförts av flera personer, men det bara varit möjligt att identifiera en, den åtalade. Och rätten konstaterar i domen att mannen "är överbevisad om att på ett eller annat sätt ha deltagit i rånbrottet. Det är däremot inte bevisat att han deltagit i mordet”.

Straffvärdet för rånet motsvarar sju års fängelse, men då den åtalade var 19 år när det grova rånet begicks får han straffrabatt. Åklagaren Daniel Edsbagge har ännu inte bestämt sig om han ska överklaga domen.

– Men det finns mycket som talar för det. Jag tycker att den kopplingen som finns mellan den åtalade och bilen gör att man kan säga att han måste varit med och gjort det här i samförstånd, säger han.

Men åklagaren vill ge det några dagar innan han fattar ett slutgiltigt beslut.

Utvisas till 2041

Den nu dömde mannen avtjänade redan ett långt fängelsestraff i Rumänien för ett våldsbrott. Mannen kommer därför först att föras tillbaka till Rumänien och avtjäna det straffet fram till 2027. Först därefter kommer han att få avtjäna straffet i Sverige. När det är klart kommer mannen att utvisas från Sverige fram till 2041.

Följ ämnen i artikeln