Elon Musk ska ta människor till månen igen – för första gången på 50 år

Uppdaterad 2021-04-19 | Publicerad 2021-04-18

Teslagrundaren Elon Musks rymdföretag SpaceX ska sätta människor på månen igen – för första gången sedan 1972.

Nasa betalar 24 miljarder kronor för SpaceX:s återanvändbara raketer.

I det nya Nasa-projektet Artemis ska astronauter flygas fram och tillbaka till månen.

Den som senast satte sin fot på månen är Apollo 17-astronauten Gene Cernan.

Kontraktet är stort för Elon Musk, som konkurrerar med Amazon-grundaren och rymdentusiasten Jeff Bezos företag Blue Origin och försvarskoncernen Dynetics, enligt Washington Post.

Extra hårt nederlag

Nasa valde först ut alla tre men hade inte råd att upphandla något av dem. SpaceX var de enda som ändrade betalningen så att den ”passar Nasas nuvarande budget”.

Förlusten av upphandlingen slår extra hårt mot Bezos. I flera år har han sagt att han vill medverka i en ny månlandning, och det varit en avgörande upplevelse att se Neil Armstrong och Buzz Aldrin gå på månen.

Alla testskepp har exploderat

Elon Musk grundade SpaceX 2002 med målet att flyga människor till mars. Bland annat transporterar företaget astronauter, last och förnödenheter till och från den internationella rymdstationen ISS, och utvecklar nya rymdfarkoster.

Flera av farkosterna har exploderat under både uppdrag och tester, och efter att Elon Musk rökt cannabis under en podcastintervju drog Nasa öronen till sig.

Samtidigt har SpaceX lyckats öka antalet flygningar och dra ner kostnaderna. I Artemis-programmet ska den återanvändbara farkosten Starship flygas. Farkosten ska kunna transportera ett stort antal personer och forskningsutrustning, landa på himlakroppar och sedan på jorden igen.

Hittills har alla tester av Starship slutat i stora explosioner, enligt Washington Post. Men Musk hoppas att kunna flyga in det i omloppsbana senare under året.

Presidenten höjer horisonten

Artemisprojektet sattes i gång av den förre presidenten Donald Trump som beordrat att månlandningen ska äga rum 2024.

President Joe Biden har tagit över projektet men meddelat att man skjuter till mer pengar och reviderar tidslinjen.

Följ ämnen i artikeln