Leif GW om toppjuristen: ”Aldrig tidigare hänt”

Publicerad 2021-03-14

En toppjurist i 70-årsåldern häktades i veckan misstänkt på sannolika skäl för våldtäkt mot en kvinnlig student på julafton.

Kriminologen Leif GW Persson beskriver det som mycket ovanligt.

– Det är så ovanligt att det aldrig tidigare har hänt i det här landet, säger Leif GW Persson i TV4:s Nyhetsmorgon.

I veckan häktades en högt uppsatt toppjurist i 70-årsåldern misstänkt på sannolika skäl för våldtäkt mot en kvinnlig student på julafton.

Mannen har varit involverad i flera uppmärksammade rättsfall och haft tunga poster inom rättsväsendet.

Han greps och anhölls i måndags och häktades på torsdagen.

Kriminalprofessorn Leif GW Persson beskriver det som mycket ovanligt.

– Det är mycket ovanligt att jurister på hans nivå råkar ut för det. Faktum är att det här är så ovanligt att det aldrig hänt tidigare i det här landet. Vad ska vi kalla det för, toppjuristhistoria. Det finns ingen på den nivån som tidigare har blivit anklagad för ett så grovt brott, säger Leif GW Persson till TV4.

Befogat att använda toppjurist

Leif GW Persson beskriver ordet ”toppjurist” som ett ordval som missbrukas i medierna.

– Grejen är att det där toppjurist, är ett missbrukat ord. De där toppjuristerna som förekommer i media, de är mycket sällan toppjurister utifrån någon slags bedömning, säger Leif GW Persson.

GW tror att en rättegång kommer att inledas inom cirka en månad.

– Rättegång kommer inledas inom någon månad. Till saken hör att han nekar till detta. Han har i sammanhanget den vanligaste invändningen att det var hon som ville. Åklagaren hävdar att hon i det här fallet har då stödbevisning för sitt åtal, så jag tror att det kommer gå till åtal. Sen får domstolen pröva då om det räcker att döma honom, säger Leif GW Persson.

Juristen nekar till anklagelserna.

– Det är uppenbart att skäl till häktning saknas. Och inget har skett mot målsägandes vilja, sa mannens advokat, Ola Salomonsson under häktningsförhandlingen tidigare i veckan.

Åtal ska inlämnas senast den 25 mars.

Leif GW Persson.