Metallstod i Utahs öken mysterium som engagerar

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Metallstoden i Utahs öken är ett mysterium.

Ingen vet hur den hamnade där.

Nu vallfärdar nyfikna till platsen.

Är det en monolit? Ett konstverk? Utomjordingars verk?

Nätet och tidningar jorden runt surrar av spekulationer sedan en helikopterbesättning hittade den blänkande, tre meter höga konstruktionen i den röda, Mars-liknande öknen i Utah, USA.

Metallstoden i Utahs öken.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Metallstoden i Utahs öken.
Foto: Utah Department of Public Safety/AP/TT
Två anställda inom Utahs säkerhetsavdelning ställer sig på varandra för att visa hur hög metallstoden är.

”Märkligaste sak jag sett”

Biologer var ute och räknade tjockhornsfår från helikoptern när en av dem såg metallstoden och bad piloten vända.

– Det är den märkligaste sak jag sett under alla år jag flugit därute i öknen, säger piloten Bret Hutchings enligt The Guardian.

När delstaten Utahs säkerhetsavdelning i måndags lade ut Instagram-bilder på föremålet men hemlighöll positionen för att ingen skulle gå vilse eller skadas i öknen, dröjde det inte länge förrän den exakta platsen avslöjats.

En privatperson, Tim Slane, följde helikopterns färd via digital flygspårning och utgick från att den landat när spåren av helikopterturen tog slut. Han lade in koordinaterna i Google Earth, granskade delstaten Utahs bilder från platsen och lyckades hitta rätt bergsklyfta, där metallstodens smala avlånga skugga syntes på satellitbilden.

Slanes detektivarbete avslöjade också att föremålet varit på plats i minst fyra år. Det syns i en satellitbild tagen i oktober 2016, men inte i en bild från augusti 2015.

Foto: Utah Department of Public Safety Aero Bureau
Metallstoden i Utahs öken upptäcktes i måndags, men har stått där åtminstone sedan oktober 2016.

Slane lade upp koordinaterna på internetforumet Reddit, berättar BBC. Därmed började jakten om vem som skulle bli först till platsen.

Före detta infanteriofficeren David Surber, 33, körde i sex timmar genom natten. Det var kolmörkt när han som förste man kom till platsen i onsdags. En kort stund senare kom fler nyfikna till platsen.

– Det var en härlig utflykt från all negativitet som vi upplevt under 2020, skrev han på Reddit.

I en video han lagt upp på sitt Instagram-konto ser man att konstruktionen består av tre avlånga paneler, förmodligen av rostfritt stål, som fogats samman och fästs i marken. Den är inte magnetisk, och inte heller massiv, utan ihålig.

Därmed kan det uteslutas att det rör sig om en monolit, eftersom sådana är tillverkade av ett enstaka massivt stycke sten eller något annat hårt material.

Konstnär utpekad som skulpturens skapare

Teorin om utomjordingars verk kan förmodligen också uteslutas, även om många på nätet påpekar likheterna med den svarta monoliten i Stanley Kubricks film ”År 2001 – ett rymdäventyr”.

New York Times och andra tidningar pekar i stället ut konstnären John McCracken som metallskulpturens skapare. Han dog 2011, men gjorde snarlika skulpturer. McCracken var en hängiven science fiction-läsare och trodde på tidsresor och utomjordiskt liv. Hans son, Patrick McCracken, berättar hur han och fadern stod och tittade på stjärnorna utanför hemmet i New Mexico en kväll i maj 2002:

– Pappa sade något i stil med att han skulle vilja placera sin konst på avlägsna platser där den skulle upptäckas senare. Han var inspirerad av en idé om att utomjordingar lämnade efter sig objekt som liknade hans konst, säger Patrick McCracken till New York Times.

John McCrackens vän Ed Ruscha är inte lika övertygad. Snarare tror han att någon science fiction-älskare satt upp skulpturen i hemlighet.

– Det liknar inte Johns konst. Den skulle kunna vara gjord av vem som helst. Jag gillar tanken att det är någon som har gjort detta som en kul grej.

David Surber vid den märkliga metallstoden.
Foto: Google Earth
Metallstodens avlånga skugga syns på en satellitbild i Google Earth.
Foto: Utah Department of Public Safety Aero Bureau
Helikopterbesättningen räknade tjockhornsfår från luften, när de fick syn på metallskulpturen i Utahs öken.

PODD Mysteriet med monoliterna

Aftonbladet Daily med Clas Svahn, journalist och vice ordförande i riksorganisationen UFO-Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad: