ME-sjuk kvinna död − maken misstänkt för dråp

Försökte få hjälp i åratal – fick avslag

Publicerad 2019-03-14

Kvinnan hade haft den neurologiska sjukdomen ME i 18 år och blev allt sämre.

När kommunen gång på gång avslog hennes begäran om hjälp tyckte hon livet till slut blev outhärdligt.

I mitten av förra veckan tog den jämnårige maken hennes liv, enligt åklagaren.

Maken, som är i 60-årsåldern, har i förhör berättat att hustrun varit sjuk i många år och till slut blivit nästan helt sängliggande. Enligt kammaråklagare Stina Sjöqvist finns det dokumentation som stöder hans berättelse.

Mannen häktades på fredagen i Härnösands tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för dråp.

– Enligt praxis så har det setts så att när den som tar livet av någon som uttalat en dödslängtan och är sjuk, så ska brottet bedömas som dråp, säger Stina Sjöqvist.

Mannen förnekar att han gjort sig skyldig till brott, har hans försvarsadvokat Thomas Bodström uppgett.

Fick avslag av kommunen

Aftonbladet har tidigare skrivit om Camilla Lindskog, som var svårt ME-sjuk och valde att ta sitt liv på en självmordsklinik i Schweiz.

I januari förra året avslutade även en av ME-patienternas talespersoner sitt liv. Hennes avskedsbrev har publicerats av Svenska Dagbladet.

Det gifta paret var bosatta i ett litet samhälle i norra delen av Sverige. Kvinnan har enligt åklagaren varit sjuk i många år i ME, en neurologisk sjukdom som förr kallades kroniskt trötthetssyndrom.

Med åren blev sjukdomen svårare och enligt uppgifter i allehanda.se kämpade paret i många år mot myndigheterna för att försöka få en drägligare tillvaro.

”Låg inte på dödsbädden”

Bland annat ansökte de 2012 om en personlig assistent för att få hjälp i hemmet, men fick avslag.

Makarna sökte även bidrag för bostadsanpassning 2017 men fick avslag från både kommunen och Förvaltningsrätten. Då hade kvinnan varit sjuk i 17 år.

Motiveringen var att sjukdomen inte var svår nog och att det inte kunde ställas bortom allt rimligt tvivel att hon kunde tillfriskna.

Bara några månader efter det senaste avslaget tog kvinnans man enligt åklagaren livet av sin hustru. Flera personer fanns på plats när det hände.

– Hon låg inte på dödsbädden men även om ME inte är någon livshotande sjukdom innebär det naturligtvis ett stort lidande och kvinnan har uttryckt en livsleda, säger åklagaren Stina Sjöqvist.

Gertie Gladnikoff.

”Ingen har tillfrisknat”

Gertie Gladnikoff, 73, är själv ME-sjuk och har jobbat som patientföreträdare åt ME-sjuka och varit ordförande i regionföreningen för ME-patienter i Norrland.

Hon är starkt kritisk och tycker att kommunen och Förvaltningsrätten borde ha utrett situationen grundligare.

– När det gäller svår ME så finns det inga kända fall som har tillfrisknat. Man räknar med att bara tio procent blir bättre, men erfarenhetsmässigt vet vi att det är unga eller de som är i ett tidigt stadium, säger hon.

Enligt amerikanska hälsovårdsmyndigheten, CDC, medför ME genomsnittligt lika svåra funktionshinder som MS, aids och cancer under pågående behandling.

Assisterade självmord

Gertie Gladnikoff säger att det under det senaste året bland medlemmarna funnits de som genomfört så kallade assisterade självmord i Schweiz.

– Men även de som tagit sina liv och lämnat avskedsbrev, säger hon.

Men med rätt hjälp och stöd så anser hon att man kan ha ett liv som man upplever som meningsfullt även som ME-sjuk.

– Även de mycket svårt sjuka som får hjälp vill ha kvar sina liv.

– Jag blev så oerhört ledsen när jag fick höra vad som hänt och att det var ME-relaterat. Samhället sviker de allra svårast drabbade, och de som är satta att hjälpa människor i nöd ser i stället till att spara pengar, säger Gertie Gladnikoff.

”Vi har gjort vad vi kunnat”

Åklagare Stina Sjöqvist vill inte gå in på hur kvinnan bragts om livet mer än att de faktiska omständigheterna kring händelsen är klarlagda. Brottsrubriceringen kan komma att ändras.

– Ja, det måste man vara öppen för. Kvinnans sjukdomstillstånd har stor betydelse för den fortsatta utredningen, säger hon.

Kommunen uttalar sig inte i enskilda ärenden men har i ett pressmeddelande gått ut och uttryckt sin medkänsla med familjen. Samtidigt tycker de att inte att de begått några fel:

”Vi har gjort vad vi kunnat utifrån gällande lagstiftning. Förvaltningsrätten har prövat detta specifika fall vid flera tillfällen och kommit till samma slutsats som kommunen”, står det i pressmeddelandet.

Parets son säger:

– Jag har i nuläget inga kommentarer men står bakom det som pappa och försvarsadvokaten har förmedlat.