Bodström nekas ansvarsfrihet efter Allra-härvan

Uppdaterad 2019-07-15 | Publicerad 2017-12-28

Allras nya revisorer vill inte att delar av den tidigare styrelsen ska få ansvarsfrihet, skriver Dagens Industri.

Tidningen har tagit del av den nya revisionsberättelsen där detta framgår.

Thomas Bodström är en som inte rekommenderades ansvarsfrihet.

De nya revisorerna för det skandalomsusade pensionsbolaget Allra rekommenderar styrelsen att inte bevilja ansvarsfrihet för majoriteten av den tidigare styrelsen.

Enligt den nya revisionsberättelsen, som Dagens Industri tagit del av, är Thomas Bodström en av styrelseledamöterna som rekommenderas att inte få ansvarsfrihet.

Rekommenderar ansvarsfrihet för två

Även tidigare Allra-vd:n Alexander Ernstberger och styrelseproffset Ebba Lindsö drabbas.

Revisorerna tycker att årsredovisningen ändå ger en rättvisande bild av bolagets ekonomiska ställning till den sista december 2016.

Det är dock inte för hela styrelsen som revisorerna avstyrker ansvarsfrihet.

“Vi tillstyrker att bolagsstämman beviljar styrelsens ledamöter Karin Moberg och Meg Tivéus ansvarsfrihet för räkenskapsåret”, skriver revisorerna.

Riskerar att bli stämda

Beskedet kommer från Allras nya revisionsbyrå Mazars, som tog över uppdraget efter att Deloitte hoppat av och anmält bolaget i början av året, skriver DI.

Men det är inte revisorerna utan Allras bolagsstämma som beslutar om ansvarsfrihet. Revisionsberättelsen som Dagens Industri tagit del av skrevs på den 13 december och den 21 december hölls en stämma, enligt Allras vd Alexander Ernstberger.

”Stämman har beviljat styrelsen ansvarsfrihet”, skriver han i ett SMS till SvD.

Att beviljas ansvarsfrihet innebär att ledamöterna inte kommer att hållas personligt ansvariga för eventuella felaktigheter från tidigare verksamhetsår. Om man däremot nekas ansvarsfrihet innebär det att de styrelseledamöterna kan bli stämda av aktieägarna då de inte gjort sitt jobb.

En av anledningarna att inte bevilja ansvarsfrihet är misstankar om att allt inte gått rätt till. Praxis är att ledamöter som ej beviljats ansvarsfrihet inte får förnyat förtroende.

Ministern: ”Ska vara tryggt för alla”

Under förmiddagen har Socialdepartementet meddelat att Pensionsmyndigheten fått i uppdrag att gräva djupare i vad som hänt. Myndigheten ska rapportera till regeringen vad man gjort för att försöka få tillbaka spararnas pengar som försvunnit i höstens skandaler kring Allra.

– Pensionssystemet ska vara tryggt och säkert för alla, men efter de senaste årens skandaler har Pensionsmyndigheten tvingats göra ett jättejobb för att jaga svenska pensionspengar i både Luxemburg och Malta, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

– Så ska det inte vara. Därför kommer vi att skapa ett nytt tryggt och upphandlat premiepensionssystem där sådant här helt enkelt inte kan ske.

Sparare lurades på hundratals miljoner

Allra-härvan har kallats den största pensionsskandalen sedan nuvarande system infördes för närmare 20 år sedan. I våras slängde Pensionsmyndigheten ut Allras fonder från PPM-systemet och bolagets ledning polisanmäldes för trolöshet mot huvudman, grovt brott, och förberedelse och stämpling till samma brott. Bland de polisanmälda fanns huvudägaren Alexander Ernstberger, misstänkt för att ha stoppat fondspararnas pengar i egen ficka.

”Ytterligare 138 miljoner borta ur Allra”

Sammanlagt tros över 120 000 sparare ha lurats på sammanlagt 250 miljoner kronor – möjligen så mycket som drygt 400 miljoner kronor. Enligt en ny granskning från Småspararguiden som Ekot rapporterade om på torsdagsmorgonen kan ytterligare 138 miljoner kronor vara borta ur Allra.

Granskningen är gjord av den tidigare finansanalytikern Patrick Siegbahn som driver sajten Småspararguiden. Enligt Siegbahn har pengar slussats till ett bolag på Malta och sedan vidare till Allras ägare.

Bolagets grundare Alexander Ernstberger har enligt Ekot avböjt att kommentera uppgifterna.

Brottsutredningen kring Allra pågår fortfarande.