Varningar i hela landet – vårfloderna ställer till problem

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

SMHI utfärdar varningar och risker för områden i nästan hela landet, då det på många håll är mycket torrt i skog och mark.

I norr fortsätter vårfloden att ställa till problem, medan torkan på andra håll innebär risk för bränder.

– Det kommer att fortsätta att vara torrt i skog och mark och man bör det ta det försiktigt om man exempelvis ska elda, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

På nästan alla platser i hela Sverige – från norr till söder – varnar SMHI för något.

I Svealand och stora delar av Norrland är det torrt gräs som kan innebära brandrisk.

– Det är det torra fjolårsgräset som är kvar och i och med den torra väderleken så ökar risken för brand, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

1 av 3 | Foto: Simon Eliasson/TT
På vissa håll är det torrt, på andra håll är det översvämningar. SMHI har utfärdat varningar för i princip hela Sverige. På bilden ses översvämningar i Boden.

I nästan hela Götaland har det färska gräset växt till sig, och i dessa områden är det i stället väldigt torrt i skogarna.

– Det kommer att fortsätta att vara torrt i skog och mark och man bör det ta det försiktigt om man exempelvis ska elda. Det kan vara till och med vara så att det råder eldningsförbud, säger Marcus Sjöstedt.

Vårfloderna orsakar problem

Från Uppland och Värmland och norrut i landet fortsätter vårfloderna att ställa till problem. Värst är det i Röströmsälven/Näsån i Jämtland, där SMHI utfärdat den allvarligaste varningen, klass 3 – något som bara sker i genomsnitt var 50:e år.

– På många håll, framförallt i mellersta Norrland, har det varit rätt mycket snö. Sedan har det också varit kallt ganska länge, och sedan kom plötsligt mycket värme vilket innebar snabb avsmältning, säger Bent Göransson, vakthavande hydrolog.

På vissa håll har kulmen nåtts, men i Vindelälven och norra delen av Muonioälven stiger fortfarande vattennivån.

Det finns dock platser i Sverige där det inte varnas för något just nu, och det gäller Örebro län, norra Västergötland, inre Dalsland, Dalafjällen och Härjedalsfjällen.

Publicerad: