Raseri mot Newsweeks ”sexistiska” förstasida

Publicerad 2011-08-09

Konservativa och feminister rasar mot Newsweeks förstasida.

Anledningen: presidentkandidaten Michele Bachmann ser ”galen” ut.

– Det är sexistiskt, säger Terry O'Neill, ordförande för USA:s största feministiska organisation NOW till Daily Caller.

På förstasidan till senaste numret av det amerikanska nyhetsmagasinet Newsweek finns en bild på den konservativa amerikanska politikern Michele Bachmann, som är medlem av Tea Party-rörelsen och som kandiderar till presidentvalet i USA nästa år.

”Galen kvinna”

Rubriken lyder ”Raseriets drottning”, och reportaget handlar om Bachmanns syn på ”gud, Tea Party-rörelsen, och de dåliga sakerna med staten”.

Förstasidan har fått flera debattörer att gå i taket.

– I den här veckans nummer benämns den republikanska presidentkandidaten (och den enda kvinnliga kandidaten så här långt) inte bara som som en ”sträng drottning”, dessutom finns det på förstasidan en bild där Bachmann har en stirrande blick. Som om hon var galen. Som om hon var en ”galen kvinna”, skriver LA Times reporter James Oliphant.

Den konservativa debattören Michelle Malkin går på sin blogg till attack mot Newsweeks chefredaktör Tina Brown:

– Har du nedlåtit dig till att återvinna sunkiga vänster-foto-klichéer om konservativa offentliga kvinnor och deras ursinniga ”galna ögon?” Verkligen?

”Sexistiskt”

En annan konservativ debattör, Dana Loesch, skriver i Big Journalism:

– Under Tina Browns kontroll kämpar den där skräpiga tidningen knappt mot sina vinklingar mot konservativa kvinnor och behandlar dem med inget annat än förakt.

Den feministiska organisationen NOW:s ordförande kritiserar också publiceringen:

– Att visa henne med det där ansiktsuttrycket och sen lägga till ”Raseriets drottning” tycker jag är sexistiskt, säger Terry O'Neill till Daily Caller.

– Vem har någonsin kallat en man ”Raseriets konung”? Vad Newsweek gör – inte en blogg, utan Newsweek – vad de säger om en kvinna som är en kandidat till att bli USA:s president... de framställer henne i princip som en dåre.

Michele Bachmann har via sin pressekreterare Alice Stewart avböjt att kommentera förstasidan, och även Newsweek har avböjt att kommentera, skriver nyhetsbloggen The Cutline.