Reinfeldt: ”Instabil och mer konfliktfylld värld med Trump”

En seger för Donald Trump kan leda till en osäkerhet kring USA:s roll i världspolitiken, befarar Fredrik Reinfeldt.

– Då finns det andra som kommer att visa musklerna. Det kan vara Ryssland, det kan vara Kina, det kan vara jihadistgrupper, säger han i SVT:s Agenda.

Fredrik Reinfeldt har precis kommit tillbaka från en resa till USA när han på söndagskvällen intervjuas om det amerikanska presidentvalet i SVT:s Agenda.

– Det vi ser i USA är ett raseri, en känsla av att andra får det bättre på orättvisa grunder eller att man själv inte kan ta sig fram. I den typen av miljöer hyvlas tilliten mellan människor ner och då är marken lagd för den typ av politiker som Donald Trump representerar.

– Det fanns tongångar liknande de här på 1930-talet. Via fri och öppen handel har världen tryckt tillbaka fattigdom och skapat nya jobb. Just de människor som nu kommer fram och säger att de ska rösta på Trump blir de största förlorarna. Det blir inte jobb, det blir en försvagad ekonomi.

Reinfeldt säger att världen skulle bli instabil och mer konfliktfylld om Trump blir USA:s nästa president.

– I bästa fall är han oberäknelig, i värsta fall står vi inför något som är mycket bekymmersamt.

”Clinton har en olycklig tendens”

Reinfeldt menar att en Trump-seger kan skapa en osäkerhet kring USA:s roll i världspolitiken.

– Då finns det andra som kommer att visa musklerna. Det kan vara Ryssland, det kan vara Kina, det kan vara jihadistgrupper. Det kan vi alla vara övertygade om, även de som är kritiska mot USA, att om USA trycks tillbaka kommer alternativen att vara värre.

Demokraternas kandidat Hillary Clinton har betydligt större politisk erfarenhet än Donald Trump. Något som enligt Fredrik Reinfeldt delvis kan ligga henne i fatet.

– Hon har varit med länge, hon har varit politisk makthavare men också gift med en tidigare president. Hon har också haft en olycklig tendens att byta ståndpunkt. Hon var till exempel för frihandelsavtalet i Stillahavsområdet, men under tryck av Bernie Sanders kampanj gick hon sedan ut och sa att hon numera är emot det.

”Viktigaste frågan för Europa”

I en intervju med Aftonbladet i torsdags sa Reinfeldt att han hoppas och tror att Hillary Clinton vinner. På söndagen utvecklade han sitt resonemang i Agenda.

– Jag känner mig lugn av att hon är rak, tydlig och djupt kunnig. Hon har varit utrikesminister, hon känner stora delar av världens konflikter och har konstruktiva förslag och genomtänkta idéer. Jag känner mig väldigt trygg i att hon kan fylla den roll som USA måste fylla. Jag tror till och med att hon kommer att vara mer aktiv i Mellanöstern och i områden där Barack Obama har fört en politik som mer har dragit tillbaka det amerikanska inflytandet.

Reinfeldt tror även att Clinton som president skulle försöka bekämpa IS och andra terrorgrupper på ”ett mer genomtänkt sätt” än Barack Obama.

– Det här är den enskilt viktigaste frågan för Europa. Det är alla dessa dysfunktionella stater som gränsar till Europa som leder till den migration som är huvuddiskussionen i hela Europa. Då är den nya amerikanska presidenten den enskilda person som kan göra mest för att lugna och få en annan utveckling i länder som Syrien, Irak och Libyen.

Publisert: