Advokaten: Han ville ha mer tid i fängelset

Publicerad 2016-04-16

Advokat Karl Gösta Myhrberg försvarade Svartenbrandt flera gånger.

Han minns honom som en ”väldigt trevlig och empatisk person”.

– Jag ville klaga på ett straff för att få ned det, men han tyckte att påföljden var alldeles lämplig, säger han.

Advokat Karl Gösta Myhrberg

För många år sedan jobbade advokat Karl Gösta Myhrberg med Svartenbrandt. Han har försvarat Svartenbrandt när han dömdes för grovt rån, människorov och dessutom har han korrekturläst hans bok.

Med andra ord har han träffat honom ett antal gånger.

– Jag kommer minnas honom på ett positivt sätt. Han hade sina stunder, men när han mådde bra var det en väldigt trevlig och empatisk person. Det var när han tog droger som det spårade ur, säger han till Aftonbladet.

”Sju är ett heligt tal”

Lars-Inge Svartenbrandt var en mycket religiös man, bland annat ska han ha haft ett kloster på anstalten i Kumla där han spenderade många timmar av sitt liv, berättar Karl Gösta Myhrberg.

Han har ett minne som han kommer ihåg lite extra. Det var när han försvarade honom för grovt rån och människorov.

– Då blev han dömd till sju års fängelse i tingsrätten, men jag tyckte det var lite väl högt och ville klaga för att få ner straffet. Men han ville inte det, han tyckte att det var en lämplig påföljd och dessutom är sju ett heligt tal, säger han.

Det slutade med att han erkände brottet, accepterade straffet och åkte tillbaka till Kumla i sju års tid.

– Det var lite av hans trygghet, att vara på Kumla. Han har tillbringat oerhört många år på institutioner så han kände en trygghet där och ville komma tillbaka.

”Försökte återanpassa sig”

Under en tid jobbade Karl Gösta Myhrberg med att korrekturläsa Svartenbrandts bok. En biografi om hans liv och han själv.

– Det var då jag kom honom som närmast.

Hur tror du svenskarna kommer komma ihåg honom?

– Jag tror tyvärr att de minns honom som den stora förbrytaren och bankrånaren som satte skräck i folk. Men det kommer inte jag göra, han var en trevlig och empatisk man som försökte göra så gott han kunde för att återanpassa sig till samhället, säger Karl Gösta Myhrberg.

ANNONS